Poruka EU za Zapadni Balkan: Sačekajte još...

Autor:

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je u Sofiji, na samitu Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, izrazio skepsu povodom mogućnosti proširenja Evropske unije u bliskoj budućnosti. Pročitajte poruke ostalih državnika EU...

Evropska unija je, košarkaškim rečnikom, "uzela tajm-aut" da razmisli o eventualnom proširenju, a sva je prilika da Samit šefova država EU i Zapadnog Balkana, koji se održava u Sofiji, neće promeniti ovaj stav.

To se bar može zaključiti iz izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je u Sofiji izrazio skepsu povodom mogućnosti proširenja Evropske unije u bliskoj budućnosti.

"Poslednjih 15 godina je pokazalo da put koji je oslabio Evropu jeste bilo konstantno mišljenje da ona treba da proširuje svoju zajednicu", rekao je Makron.

I istupia drugih evropskih državnika su u sličnom tonu.

Tako je belgijski premijer Šarl Mišel rekao da EU "mora biti reformisana, kako bi bolje funkcionisala i bila efikasnija, a da istovremeno i balkanske države moraju da reformišu svoje funkcinisanje - više stabilnosti, bezbednosti, poštovanja vladavine prava", prenosi AP.

Istina, u nacrtu "Sofijske deklaracije", koja bi trebalo da bude usvojena na kraju Samita, pominje se puna podrška EU "evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", ali je jasno da šest država koje čekaju da se evropska vrata širom otvore morati na to da sačekaju i da ispune mnogo toga na evropskom putu.

Svaka od zemalja - Srbija, Crna Gora, takozvano Kosovo, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija - ima svoje posebne probleme (ili bilateralne), ali i mnogo toga zajedničkih, kakvi su: vladavina prava, korupcija i organizovani kriminal, ekologija... 

Za Srbiju glavni izazov ostaje Kosovo (i gore pobrojano), Makeeonci moraju da reše spor sa Grčkom oko imena...

Evropska unija želi da sačuva glavni uticaj na Zapadni Balkan i zaštiti svoje interese u odnosu na Rusiju, koja je uvek zainteresovana za ovaj region, ali je jasna poruka zemljama Zapadnog Balkana da će morati još mnogo vode da protekne da bi se nadale punopravnom članstvu u EU.

"Nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nije još dovoljno zrela za EU, ali mora se iskoristi trenutak i diskusija o reformama zadržati u centru pažnje", rekao je Evropski komesar za proširenje Johanes Han u Sofiji.

Povezano

Sve vesti