Smenjen direktor Klinike zbog zamene beba

Autor:

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vojislav Miketić razrešen je danas sa te dužnosti, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore. Smenu Miketića danas je zatražio ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Smenjen direktor Klinike zbog zamene beba Foto: MONDO/Gordana Bojanić

"Obaveštavamo javnost da je, povodom do sada nezabeleženog incidenta u Odeljenu za terminsku novorođenčad, razrešen sa dužnosti direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo“, navodi se u saopštenju KCCG.

Crnogorski mediji su juče objavili da su porodilja i njen suprug od babice preuzeli bebu i napustili bolnicu, ali da je otac deteta ubrzo primetio da je beba mnogo sitnija.

Kada je kod kuće majka odvila novorođenu devojčicu videla je da im broj narukvice nije isti. Ispostavilo se da su bebe greškom zamenjene.


Ministar zdravlja Kenan Hrapović je danas zatražio hitnu smenu direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i identifikovanje odgovornosti i kazne za sve aktere ovog nemilog događaja.

U saopštenju Ministarstva zdravlja navodi se da je nedopustivo je da se u 21. veku dešavaju takvi propusti, i da za to teret odgovornosti moraju ponijeti svi koji učestvuju u organizaciji rada i nadzoru nad sprovođenjem važećih protokola.

"Izražavamo žaljenje zbog neprijatnosti koju je porodica doživjela u najvećoj i najznačajnijoj ustanovi crnogorskog zdravstvenog sistema, koja iza sebe ima višedecenijsku tradiciju posvećenog odnosa prema pacijentima", kaže se u saopštenju.

Iz Kliničkog centra ranije su saopštili da je razriješena dužnosti načelnica i glavna sestra Odjeljenja za terminsku novorođenčad, a da je KCCG pokrenuo krivični postupak protiv odgovorne medicinske sestre zbog sumnje da je u pitanju sabotaža, a ne slučajni propust.

Medicinska sestra namerno zamijenila bebe?

Povezano

Sve vesti