mondo.rs

Sad se zakuvava oko Arktika: Rusi šalju bombardere

Autor:

Ruska vojska planira da na Arktik pošalje supersonične bombardere Tu-160, kako bi zaštitila svoje interese.

5
A- A A+

dunav led zima reka minus sneg beograd vodostaj Foto: MONDO, Lana Stošić

Istraživački centar Kongresa SAD nedavno je upozorio, piše Sputnjik, da bi arktički region mogao da se pretvori u novu zonu vojne napetosti i konkurencije, zbog pogoršanja odnosa Vašingtona i Moskve.

U dokumentu, u koji je RT imao uvid, izražena je zabrinutost zbog jačanja pozicije Rusije.

Rusija će navodno pojačati odbranu Arktičkog regiona uz pomoć supersoničnih nosača raketa Tu-160, izjavio je komandant avijacije dalekog dometa vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Sergej Kobilaš.

"Ove godine planiramo i da letimo nad Anadirom – najistočnijem gradu u Rusiji. Arktik za nas ima strateški značaj, upravo iz tog razloga formiramo nove avio-baze i aerodrome koji bi nam omogućili da osiguravamo bezbednost zemlje i akvatorija", rekao je on.

Slične namere ima i Amerika. 

Izveštaj američkog Kongresa navodi da SAD ima potrebu da proširi prisustvo američkih Oružanih snaga radi "zaštite interesa u regionu" - što bi konkretno značilo da Pentagon namerava da narednih godina poveća broj vojnika koji su obučeni u arktičkim uslovima. 

U dokumentu se dodaje i da Arktik, zbog ubrzanog otapanja leda u regionu, postaje sve značajniji za Pentagon, jer to "otvara velike mogućnosti za američku flotu". Sada na Arktiku SAD uglavnom koriste podmornice zbog gustog ledenog pokrivača, a zbog otapanja bi bilo omogućeno i korišćenje površinskih brodova, uključujući i onih za prebacivanje vojske. 

Arktik godišnje gubi led površine Srbije! (FOTO)

Autori dokumenta ukazuju i da je taj region ranije bio "arena vojnog rivalstva" između Sovjetskog saveza i SAD, gde su države razmeštale nuklearne podmornice i avijaciju, ali da je raspadom SSSR-a Arktik za Pentagon izgubio nekadašnji značaj. Međutim, posle "povratka Rusije" u region, Vašington je rešio da tamo ojača svoje pozicije. 

Takođe, i Kanada i zemlje Severne Evrope već povećavaju svoje vojno prisustvo u regionu ili će ga povećati. I u vezi sa tim, naglašeno je da je širenje prisustva američkih Oružanih snaga na Arktiku važan pravac za Pentagon.

Međutim, ruski eksperti smatraju da su SAD već zakasnile sa jačanjem svog prisustva na Arktiku, a „za Rusijom kaskaju desetak godina“. Prema njihovim rečima, Pentagon će stvoriti specijalne snage, ulagaće veliki novac u svoju ledolomačku flotu i vojne jedinice, ali teško da će moći da stigne Rusiju koja „apsolutno dominira“ tim regionom.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.