Ukucajte na Google "ubio ženu"

Autor:

Reflektor teatar vas poziva da budete deo njegove borbe - predstava "Crvena: Samoubistvo nacije", 22. maj od 20.00h, Centar za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21).

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

U kampanju "Stop nasilju nad ženama" uključio se i Reflektor teatar, koji će u utorak uveče odigrati predstavu "Crvena: Samoubistvo nacije".

Ovaj teatar je u pozivu na predstavu podsetio na Gavrila Stefanovića Venclovića, koji je još sredinom 18. veka pisao o neravnopravnosti žena u društvu, dvostrukim kriterijumima za žene i muškarce, odnosu muškarca prema ženi... Venclović je stvarao i kritikovao svoje društvo u 18. veku. 

"Čime mi možemo, po tom pitanju, da se pohvalimo u 21. veku? Ukucajte na guglu 'ubio ženu'. Da li vidite koliko članaka postoji na tu temu? Da li vidite koliko je to često danas? Krenuo po hleb, pa ubio ženu. Otišao na kafu, ubio ženu. Gledao fudbal, pa ubio ženu. Ubio ženu. Ženu. Ako dovoljno puta ponovite neku reč ona izgubi svoj smisao. Da li se to desilo? A ta žena je jedno ljudsko biće. Jedno ljudsko biće se toliko često pojavljivalo u medijima da je izgubilo smisao jer je previše puta pomenuto. Da li želimo da živimo u takvom društvu? Kakva je naša budućnost ako smo oguglali na naslove 'UBIO ŽENU'? Kakva je budućnost naše dece? Naših ćerki? Naših unuka? I njihovih ćerki i unuka? Da li želimo da uradimo nešto po tom pitanju? Naša ljudska i moralna je odgovornost i naš je poziv da se odazovemo tom krvavom pozivu u pomoć. Jer žena nije kriva i ona ne može biti kriva", piše u pozivu Reflektor teatra.

Pročitaj pre nego što postaneš žrtva

Povezano

Sve vesti