STRAŠNO: Mora i okeani se "guše"

Autor:

Nova naučna studija upozorava da se mora i okeani "guše", te da je "mrtva zona" u Arapskom moru najveća na svetu.

STRAŠNO: Mora i okeani se "guše"  Foto: MONDO, Jelica Dojčinović


Mrtve zone su područja mora koja oskudevaju kiseonikom i u kojima može da preživi samo mali broj organizama.

One se pojavljuju u dubinama mora u rasponu od dvesta do osamsto metara, kada priliv hemikalija podstiče rast algi, što dovodi do smanjenja kiseonika.

"Okeani se guše", navodi se u saopštenju autora istraživanja Bastijena Kveste, morskog biogeohemičara i istraživača sa Univerziteta "Ist Anglija" u Engleskoj.

Ribama, morskim biljkama i drugima životinjama treba kiseonik, ali oni tamo više ne mogu da prežive, zaključuje se u studiji.

 Omanski zaliv, koji obuhvata 181.000 kvadratnih kilometara spaja Arapsko more sa Persijskim zalivom, a naučnicima je dugo vremena bio nedostupan za istraživanje zbog političke nestabilnosti regiona i pretnje pirata.

Ali, korišćenjem dve ronilačke podmornice pod nazivom "siglajders" naučnici su bili u mogućnosti da iz bezbedne udaljenosti istražuju mrtvu zonu.

Izvor: Youtube

"Ključa" okean: Morski lavić pobegao na ulicu!


Ovi autonomni podvodni automobili kreću se lagano, mali su i laki, pa, iako koriste vrlo malu snagu, mogu da putuju hiljadama kilometara i dostižu dubine od hiljadu metara, navodi "Lajv sajens".

U periodu od osam meseci, ova vozila prikupila su podatke o nivou kiseonika, a zatim rezultate prenela naučnicima putem satelita.

Istraživači su zatim koristili kompjuterske modele kako bi vizuelizovali struje koje pokreću kiseonik u zalivu. Otkrili su kako je područje koje je siromašno kiseonikom dramatično povećano.

Ubrzani gubitak kiseonika može, dlimično, da se objasni klimatskim promenama, jer toplije vode u blizini površine mora ometaju zadržavanje i cirkulaciju kiseonika.


Arapsko more je dom mnogih riba, uključujući i nekoliko vrsta koje su prilagođene na niži nivo kiseonika, navodi se u studiji.

Ali, rezultati istraživanja otkrivaju da je stanje u području osiromašenom kiseonikom u Omanskom zalivu mnogo lošije nego što su zamišljali.

To je ozbiljan ekološki problem sa posledicama za ljude koji nabavljaju hranu iz mora, od kojeg zavise i zaposlenja mnogih sa tog područja.

Izvor: MONDO/Danijela Pašić

Povezano

Sve vesti