Dodeljene nagrade mladim herojima znanja

Autor:

Danas su u Istraživačkoj stanici Petnica dodeljene nagrade pobednicima trećeg po redu konkursa "Youth Heroes", čiji je cilj da se "mladi heroji" u Srbiji izvuku iz anonimnosti i promovišu kako bi postali inspiracija generaciji.

0
A- A A+
virus, doktor, analiza, lekar, bolnica, laboratorija, ispitivanje, bolest, bakterija, bakterije, zaraza, zarazno, bolesno, inficirano Foto: Mondo/ Stefan Stojanović


Odabrano je 15 mladih heroja iz ukupno četiri oblasti: obrazovanja/nauke, preduzetništva/kreativnih industrija, kulture/umetnosti i društvenog aktivizma i svi oni su danas kući poneli priznanje za svoj izuzetan doprinos društvu, ulaznice za EXIT i Sea Dance festivale, kurseve za lični razvoj HR centra Beograd i poklon paket izdavačke kuće "Vulkan".

Prvaci u svojim oblastima dobili su i novčanu nagradu od po 100.000 dinara.

Svi dobitnici će imati i zasluženi medijski prostor, a biće promovisani i kroz EXIT plaformu, sa ciljem da se društvu pruže pozitivni uzori koji će biti inspiracija mladim ljudima, ali i celokupnoj javnosti.

"Sadašnjost i budućnost društva je određena našim odnosom prema najboljim mladim ljudima u zemlji. Želimo da zajedničkom akcijom podržimo i skrenemo pažnju na sve one koji se neumorno trude da unaprede sebe i svoje okruženje, i da kroz svoj uspeh pošalju poruku svima da je sve moguće", izjavio je predsednik UO EXIT fondacije Ivan Petrović.

Kazao je i da mu je posebno drago da je dodela Youth Heroes priznanja trećoj generaciji dobitnika organizovana u Petnici, koja je najveći rasadnik mladih talenata u regionu.

Snežana Lakićević, savetnica zamenika generalnog direktora i direktorka Funkcije za spoljne veze, odnose sa državnim organima i PR NIS-a, kazala je da su mladi ljudi koji su danas nagrađeni "naša budućnost na delu" i da u potpunosti oslikavaju ovaj slogan kompanije NIS.

Najboljim studentima u oblasti obrazovanja i nauke su uručene nagrade i to prva nagrada Vuku Radoviću, olimpijcu u oblasti astronomije i fizike, druga Stefanu Šušnjaru, višestrukom državnom prvaku u fizici, dok je treća nagrada dodeljena Andreju Kukuruzaru, studentu prve godine fakulteta, koji postiže izvrsne rezultate na međunarodnim olimpijadama iz hemije.

Nagrade su dobili i diplomci u istoj kategoriji i to: prvoplasirani Filip Bošković, dobitnik najprestižnije studentske nagrade na svetu za dostignuća u molekularnoj biologiji, Vanja Šarković, doktorantkinja astronomije Univerziteta u Lajdenu, kao i Andrea Nikolić, nagrađivana studentkinja prava, koja će školovanje nastaviti na Kembridžu.

Prvu nagradu u oblasti društvenog aktivizma dobila je Milica Knežević, koja različitim akcijama podstiče i menja okruženje za sebe i za druge osobe sa invaliditetom, drugu Tamara Kojić, inicijatorka projekata ?Kilometar kose? i ?Rok kamp za devojčice?, dok je treću nagradu dobio Marko Jozić, jedan od osnivača udruženja ?Novo kulturno naselje?.

Mladi heroji preduzetništva su Branislav Jovanović, osnivač brenda domaćih suhomesnatih proizvoda "UT&CO", Vladimir Stanković, osnivač platforme "PetGuards", prvog projekta na Balkanu namenjenog čuvanju kućnih ljubimaca i Igor Graić, koji je napravio prvu društvenu mrežu za ljubav na svetu.

Nagrade za kulturu i umetnost pripale su Andreju Josifovskom Pijanisti, koji promoviše uličnu umetnost i muralima ulepšava gradove u Srbiji, Uni Stanić, studentkinji Master studija violine u Beču i virtuoznoj umetnici i Stefanu Žariću, nagrađivanom istoričaru umetnosti, koji se bavi proučavanjem modnog nasleđa Srbije.

Specijalno priznanje "Youth Heroes"dodeljeno je Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, čiji đaci decenijama postižu sjajne rezultate u oblasti matematike, prirodnih nauka i informatike.
Konkurs je, inače, realizovala EXIT fondacija u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije, a uz podršku Radio televizije Srbije, kompanije Ringier Axel Springer, HR centra Beograd i izdavačke kuće "Vulkan".

Tagovi: