Imala sam multipla sklerozu na 15 minuta

Zahvaljujući virtuelnoj realnosti osetila sam na kratko kako to izgleda bolovati od jedne od najpodmuklijih bolesti 21. veka. Bolesti, kojoj se ne zna uzrok i koja dolazi iznenada.

Imala sam multipla sklerozu na 15 minuta Foto: MONDO

Prema poslednjim podacima u Srbiji ima više od sedam hiljada obolelih od multiple skleroze (MS). Ova bolest najčešće pogađa mladu, radno sposobnu populaciju, između 20. i 40. godine i javlja se češće kod žena nego kod muškaraca.

Glavu gore i bori se

Spadam tačno u ovu kategoriju, te sam bila idealni kandidat da testiram virtuelnu sobu "sa simptomima MS-a". Putem virtuelne MS sobe, mogla sam da "uđem u telo" pacijenta i suočim se sa svakodnevnim opterećenjima koje prate ovu bolest.

Imala sam neku predstavu o tome šta ova bolest uradi sa umom i telom. Ipak, kada se TO vama dešava, shvatate da nemate pojma šta vas je snašlo.

Multipla skleroza

Obolenje mozga i kičmene moždine, najčešće je progresivna i može dovesti do visokog stepena funkcionalne onesposobljenosti. U svetu je dijagnostikovana kod 2.5 miliona ljudi, a kod nas je ima oko sedam hiljada, ali postoji tendencija rasta.

Dok sam posmatrala ostale kandidate koji su testirali virtuelnu sobu, slušala sam iskustva onih koji su je već prošli.

"Izabrala sam da pratim ženski lik. Toliko mi je bilo teško da sam zaplakala. Posebno kada sam se našla u situaciji da se ona sprema za izlazak s mužem i pokušava da se očešlja i da namesti frizuru, ali ne uspeva, jer joj se trese ruka. I onda odustane i kroz šalu kaže, 'ma staviću šešir i tako sam lepa'", rekla mi je jedna od koleginica koja je "prošla virtuelnu golgotu".

Stigao je red i na mene i instruktori su mi dali kratke instrukcije, stavili kacigu za virtuelnu stvarnost koja mi je "ukinula" skoro sva čula i "bacila" u svet multiple skleroze. Kao u igrici, mogla sam da biram kojeg ću lika da pratim (odnosno da budem on ili ona). Izabrala sam Toma, želeći da vidim i osetim kako izgleda jedan njegov radni dan.

Našla sam se u kancelariji, u kojoj su se nalazio sto na kojem su bili kompjuter, lampa, mobilni telefon, papirići po podu... Povremeno bi mi sam program ispisivao zadatke koje treba da ispunim. Shvatila sam u jednom trenutku da mi je teško da pročitam koje komande dobijam. Mislila sam da su se naočare te kacige zamaglile od mog disanja, ali kako su mi posle objasnili, to su bili prvi simptomi MS-a koje sam osetila - zamućeni vid.

Potom sam se našla u virtuelnoj sobi za sastanke, u kojoj je Tom (lik koga sam pratila) držao prezentaciju. Odjednom je soba za sastanke počela da se vrti, čulo se kako Tomu srce jako lupa (ili je to bilo moje?!), osetila sam da mi pod izmiče pod nogama i kako mi se vrti u glavi! Iskreno nije mi bilo svejedno, jer nije prošlo ni pola sata od ručka na kojem sam bila, pa sam se uplašila da će se to odraziti na moj želudac i da će mi pripasti muka. Na vreme sam shvatila šta može da se dogodi pa sam pozvala instruktore u pomoć...

I tu se moj susret sa MS-om završio. Ipak, osećaj mučnine pratio me do kraja dana.

Izvor: Keynote communication

Profesor dr Dragana Obradović, neurolog specijaltista na VMA u Beogradu kaže da da multipla skleroza nije ista bolest kao ranije.

"Jedan od najvećih progresa u medicini ostvaren je u ovoj oblasti, kako u dijagnostikovanju tako i u terapiji. Danas postoji terapija, koji omogućava ljudima neometan život.  Želimo da pokažemo kako uz terapiju i pravovremenu dijagnozu oboleli žive aktivno, bez ograničenja i ne ostaju uskraćeni ni kada je u pitanju karijera, osnivanje porodice, bavljenje sportom, druženje ili putovanja".

Izvor: MONDO

Virtuelna soba je nakon premijere u SAD, Kanadi i Evropskom parlamentu, imala svoju premijeru u Beogradu. Nakon posete Srbiji, svoj put nastavlja širom Evrope i sveta s ciljem da podigne svest o MS. Ovaj projekat zvanično su podržali Ministarstvo zdravlja R. Srbije, MInistarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Društvo MS Srbije, Klinika za neurologiju KCS Društvo neurologa Srbije i kompanija "Merk" (Merck).

Povezano

Sve vesti