Britanci šalju Srbina za vojnog atašea u Beograd

Autor:

Novi vojni ataše Velike Britanije u Srbiji biće potpukovnik Nikola Ilić, čiji je otac, povlačeći se sa pripadnicima Dinarske četničke divizije pred partizanima, završio u Engleskoj, saznaje Sputnjik iz vojno diplomatskih izvora.

28
A- A A+
London je uvek odličan izbor, London grad, Grad, London ulice, London centar Foto: MONDO portal / Marko Čavić

Britanski oficir ima vrhunsku profesionalnu biografiju, a pripadnici Vojske Srbije upoznali su ga na zajedničkoj vežbi na Kopaoniku.

Nikola Ilić završio je prestižnu Kraljevsku vojnu akademiju Sandherst, odlikovan je medaljom za hrabrost 1993. godine, ordenom za zasluge u službi 1999. godine, a 2006. godine kraljica Elizabeta Druga proglasila ga je članom Reda Britanske imperije.

Bio je angažovan u Bosni i Hercegovini, Sijera Leoneu, na Kosovu i Metohiji, u Iraku i Avganistanu, a obavljao je i dužnost zapovednika bataljona britanske vojske u Severnoj Irskoj.

U javnosti Ilić uvek ističe da je "britanski Srbin", da poštuje svoje srpsko poreklo, ali da veliku zahvalnost duguje britanskoj naciji, koja je njegovom ocu omogućila da se doseli kada je 1948. godine komunizam zavladao u njegovoj domovini.

Komentarišući nameštenje novog atašea srpskog porekla, koje će se konkretizovati tokom leta, vojni analitičar Aleksandar Radić za Sputnjik kaže da ovu vest treba smatrati dobrom, jer je London Beogradu diskretno i elegantno poslao važnu poruku.

Potpukovnik Ilić je rođen 1968. godine. Najmlađi je od tri brata.

Otac Ilija, tradicionalista iz Pađena kod Knina, jednog sina uputio je u državnu službu, drugi je sveštenik, a Nikola, Nik — kako ga zovu britanske i kolege u Srbiji, odabrao je vojnički poziv.

Američki ataše igra kako Srbi sviraju

Na jesen 2000. godine u okviru snaga NATO-a, Ilić je stigao na Kosovo kao operativni bataljonski oficir, ali pod lažnim imenom, da kao Srbin ne bi imao probleme.

Po završetku mandata za srpske medije je izjavio da je u toj misiji sebi postavio važan cilj, da svake nedelje prisustvuje liturgiji u Gračanici, a trudio se i da obiđe sve manastire.

Upravo je Ilić obavestio komandu o teškom položaju Srba u Prizrenu, nakon čega je dobio zadatak da komanduje akcijom u kojoj su iz tog grada u Gračanicu prenete vredne ikona i crkvena arhiva, jer je pretila opasnost da bude uništena.

Ova vest stigla je i do tadašnjeg patrijarha Pavla, koji je tražio da upozna plemenitog oficira Britanske vojske. 

Povezano

Sve vesti