MONDO/Srna

Srbin se vratio u Hrvatsku, evo šta ga je dočekalo

Autor:

Kuća Srbina Dušana Novakovića, koji se vratio u selo Zalužnica u Lici ohrabren poslednjim susretima srpskog i hrvatskog predsednika, zapaljena je kada je u nju bačena eksplozivna naprava.

Srbin se vratio u Hrvatsku, evo šta ga je dočekalo Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

Štala je potpuno izgorela, rekao je Srni direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Štrbac kaže da je Dušan Novaković sa ženom juče posle podne u svoje selo Zalužnicu došao iz Srbije, iz Hrtkovaca, gde je izbegao tokom "Oluje".

Dušan je kuću u Zalužnici, kako je naveo, počeo da obnavlja još sa majkom, bez pomoći države ili bilo koga.

"Dušan je rekao da povremeno i do sada odlazio. Kuću je nasledio od majke koja je umrla 1998. godine. Ohrabren susretima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, on i supruga odlučili su da se vrate", kaže Štrbac.

On je naveo da su juče u 14.30 časova Dušan i supruga, kada su dolazili u Zalužnicu, videli još izdaleka da im je štala potpuno izgorjela, pa su pomislili da je od groma.

"A kada su ušli u kuću, koja nije izgorela spolja, videli su da je unutra sve crno, prozor razbijen, pa su zaključili da je tu bila ubačena neka eksplozivna naprava, jer je sve bilo crno. Sada ne znaju šta će", kaže Štrbac.

Povratnik za svoju kuću mora da plati 187.000


On je dodao da su Novakovići odmah slučaj prijavili hrvatskoj policiji, ali ne veruju da će ona nešto uraditi, jer nemaju nikakvu povratnu informaciju, niko im se ne obraća.

Štrbac je napomenuo da su Dušan i njegova supruga izbegli u akciji "Oluja" 1995. godine i živeli u Hrtkovcima.

"Vratili su se iz Hrtkovaca, a evo ovo im se desilo. Sad plače čovek od 65 godina. Strah ih je, ne znaju šta će. Ako im se ne pruži neka pomoć, onda će morati da se ponovo vrate u Srbiju", kaže Štrbac.

Zalužnica je nekada bilo većinski srpsko selo, kod Otočca.

Strah i dalje živi u Kninu (FOTO)Povezano

Sve vesti