mondo.rs

Zašto se ljudi ugoje kad prestanu da puše

Autor:

Sigurno ste već čuli od ko zna koliko bivših pušača da su se ugojili kad su prestali da puše. Evo zašto se to dešava.

0
A- A A+
cigareta, pušenje, cigarete, pepeljara Foto: Mondo/Goran Sivački

Otkrivanje novih masnih ćelija moglo bi da objasni vezu između prestanka pušenja i gojenja, kažu naučnici.

U nedavno sprovedenoj studiji Univerziteta u Mičigenu, tim istraživača je istraživao funkciju novog tipa masne ćelije: termogenske ili "bež" masne ćelije.

Džun Vu, profesor na ovom fakultetu i autor studije, u ranijem istraživanju je otkrio ovu masnu ćeliju. Takozvana bež ćelija sagoreva energiju kada se aktivira termogenezom, odnosno kada se u telu proizvodi toplota.

Kako bi pristupio funkcijama bež masne ćelije, profesor Vu i njegov tim istraživali su šta tu ćeliju aktivira. Njihova otkrića su utvrdila prisustvo molekula u bež ćeliji kod miševa i kod ljudi, a koji se naziva CHRNA2, proteina koji ima ulogu u termogenezi.

Sa druge strane, nijedan CHRNA2 nije detektovan u belim mastima kod miševa i ljudi, čija je uloga da skladište energiju, umesto da je sagorevaju.

Ovaj molekul takođe je zadužen i za zavisnost od nikotina u mozgu.

Zbog toga, ova istraživanja mogu da objasne zašto se osobe koje prestanu da puše često ugoje, pošto je dokazano da nikotin u cigaretama potiskuje apetit kod pušača.

Profesor Vu naglašava da cilj ovog istraživanja nije da ohrabre ljude da puše kako bi izbegli gojenje, već bi ono moglo da pomogne ljudima koji pate od gojaznosti i metaboličkih poremećaja.

Bež masti su veoma važne za regulisanje metaboličkog zdravlja.

"Naša istraživanja su pokazala da ako se izgubi jedan aspekt ove regulacije, čak ne ni cela funkcija, već samo jedan njen deo - to ima posledice na metaboličko zdravlje".

Povezano

Sve vesti