MONDO/Agencije

"ZAVERA": Maduro proteruje američke diplomate

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio je otpravnika poslova Ambasade SAD u Karakasu, Toda Robinsona, za personu non grata.

3
A- A A+

Ujedno je naredio da on i njegov zamenik Brajan Naranho budu proterani u roku od 48 sati zbog navodnog kovanja zavere protiv socijalističke vlade te zemlje.

On je dodao da američke sankcije, uvedene nakon izbora na kojima opozicija nije učestvovala a SAD u EU ih proglasile kao nevažeće, predstavljaju uvredu za "nacionalno dostojanstvo" i izazivaju patnju kod ljudi, preneo je Rojters.

Kakvo "iznenađenje": Maduro sam sebe pobedio

Venecuelansko Ministarstvo spoljnih poslova sinoć je saopštilo da su nove američke mere kojima se vladi Venecuele ograničava mogućnost da prodaje imovinu i dug u SAD - "ilegalne mere".

Iz Venecuele povlače 14 ambasadora!

"Sankcije su ludilo, varvarstvo i apsolutno kontradiktorne međunarodnom pravu", izjavio je ministar spoljnih poslova Horhe Areaza.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u ponedeljak novu meru kojom se vladi Venecuele ograničavaju mogućnosti da prodaje imovinu posle izbora za predsednika, koji je Bela kuća ocenila kao "prevaru".

Izbori u Venecueli, na kojima je Nikolas Maduro osvojio novi šestogodišnji predsednički mandat, nisu ispunili međunarodne standarde, saopštila je danas Evropska unija i poručila da će "razmotriti svoj odgovor".

Povezano

Sve vesti