• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beogradski džez festival bez granica!

Izvor mondo.rs

Ovogodišnje izdanje festivala biće održano krajem oktobra, pod sloganom "No limits". Evo prvih izvođača!

Dom omladine Beograda od 25. do 29. oktobra 2018. predstavlja 34. Beogradski džez festival, pod sloganom "BEZ GRANICA" / "NO LIMITS".

Prošlogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala sa sloganom "Džez vizije” bilo je umetnicki najsmelije od njegove obnove 2005. godine, sa selekcijom koja je predstavila niz ne samo najznacajnijih, nego i najinovativnijih savremenih svetskih džezera. Ove godine ambicija nam je da idemo još dalje, jer je i džez otišao dalje – u 21. veku on više ne priznaje ni žanrovske ni geografske odrednice: predstavljamo vam džez "bez granica”!

Povezane vesti

Globalna džez scena danas je smelija, zabavnija i raznolikija nego ikad! Vredni novi džez autori mogu se naci na svakom kontinentu, prakticno svuda gde se svira, a umetnici su slobodniji nego ikad da kombinuju postojece ili stvaraju nove žanrove i tako pomeraju granice. Više nije važno gde se fizicki nalaziš dok stvaraš svoju muziku: ukoliko si istinski kreativan i imaš šta da kažeš, naci ceš put do svoje publike - danas te uvek neko sluša! Dobrodošli u doba džeza bez granica!

Novo izdanje Beogradskog džez festivala zato nudi reprezentaciju najintrigantnijih umetnika sa internacionalne i domace scene. Festival ce i ove godine trajati pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake veceri. Nastupice više od 20 sastava iz celog sveta, a organizatori najavljuju prva tri imena koja na najbolji nacin predstavljaju džez 21. veka, jedno iz Amerike, drugo iz Evrope, a trece iz Srbije.

Kurt Eling jedan je od najvažnijih džez vokalista u svetu vec duže od dvadeset godina. Koncert koji je održao 2009. godine na zatvaranju 25. Beogradskog džez festivala, u velikoj sali Kolarceve zadužbine, još uvek se pamti i prepricava kao jedan od najboljih u novijoj istoriji manifestacije. Eling nije samo vrhunski pevac, on je globalna zvezda savremenog džeza i jedan od najposvecenijih promotera ovog žanra. U Beograd stiže posle serije prestižnih nastupa u Londonu, promovišuci aktuelni album "The Questions". Po starom, dobro oprobanom receptu, i novi program cini vrhunska mešavina džeza, muzike Brodveja i iznenadujucih obrada himni rokenrola – pesama Boba Dilena, Pola Sajmona i Pitera Gebrijela.

Pravi hit na evropskoj sceni ove godine predstavlja super sastav dve neosporne džez legende: Enriko Rava kvintet sa specijalnim gostom Džoom Lovanom. Rava je u Italiji uspostavio savremenu džez estetiku i u razlicitim projektima afirmisao ogroman broj vanserijskih talenata, koje smo imali priliku da vidimo na našem festivalu prethodnih godina (Ðanluka Petrela, Ðovani Gvidi, Stefano Bolani), dok je Lovano na slican nacin izveo na pravi put vec tri generacije americkih džezera. Susret neprikosnovenih velikana svetskog džeza predstavlja najbolji primer onih "nebeskih spojeva” medu vizionarima kakvi odlikuju velike festivale, sa kojima rame uz rame stoji i Beogradski džez festival.

Srpski sastav Fish in Oil su predvodnici savremenog zvuka u našoj zemlji, poznati po furioznim nastupima koji dižu publiku na noge u klubovima. Njihov spoj ekspresivnog džeza, roka, fanka i etno elemenata smatra se jednim od najboljih ovdašnjih originalnih postignuca poslednjih nekoliko godina. Na Beogradskom džez festivalu predstavice se programom pripremljenim specijalno za ovu priliku, zasnovanom na cetvrtom studijskom albumu koji ce biti objavljen neposredno pred koncert – i uz jednog izuzetnog gosta iz inostranstva!

Kao što je vec uobicajeno, ogranicen broj vaucera za komplete ulaznica za 34. Beogradski džez festival moci ce da se nabavi na prodajnim mestima Eventima od 22. maja, i to po posebnoj promotivnoj ceni od 2800 dinara, koja obezbeduje prisustvo na svim koncertima glavnog programa.

Osnivac Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji ga je 2007. godine uvrstio u manifestacije od posebnog znacaja.
Pokrovitelji 34. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Beogradski džez festival je od 2015. godine, po pozivu, clan Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ljubitelj

Hvala za vest. Odlično. Pohvalno za srpski bend. Vidimo se u oktobru.

SERIJE