Bravo, Jovane! I OVAKO se slavi rođendan u Srbiji

Autor:

Umesto da kao i njegovi vršnjaci rođendan proslavi u nekom klubu, restoranu ili kafiću, Jovan Milić, student Mašinskog fakulteta i osnivač humanitarne organizacije "Nađi Raula", odlučio je da svoj 22. rođendan provede drugačije...

16
A- A A+
ilustracija Foto: Mondo/ Stefan Stojanović ilustracija

On je rođenadan proslavio s  22 siromašne porodice u Južnoj Srbiji, u Nišu i Vranju, tako što im je pomogao  -  odneo im je hranu, garderobu, slatkiše i sve ono što im je potrebno za normalan život, pišu Niške vesti.

Zahvaljujući prijateljima i ljudima koji su donirali garderobu, Jovan je odneo donaciju u težini od približno 800 kilograma.

Jovan kaže da je ovo tradicija, da svoj rođendan obeležava kroz određene akcije, tako je prošle godine 21. maja posećivao socijalne institucije u Gradu, a ovogodišnja akcija je simbolično nazvana: "22 srećne porodice za 22 godine života".

"Nemam prava da proslavljam rođendan u skupim restoranima i klubovima, sve dok ima siromašnih i gladnih. Bio bih krajnje sebičan kada bih to uradio, a pritom se bavim humanitarnim radom", rekao je Jovan.

BRAVO! Hido Muratović gradi kuću heroju s Košara

Porodica Nedeljković iz Niša je samo jedna porodica, kojoj je Jovan pomogao. Teški uslovi u kojima žive bili su presudni da Jovan i njegovi prijatelji baš njima pomognu.

"Ovo je četvoročlana porodica, žive u zaista lošim uslovima. Deca su odlični učenici i prepametni su. Čak postižu i izvanredne rezultate na različitim takmičenjima. Nažalost, roditelji imaju puno dugova i prosto rečeno nemaju novac za hranu i garderobu", objasnio je Jovan.

JOŠ IMA NADE ZA SRBIJU: Nagradu dao siromašnima

Pored ove porodice, Jovan je uveselio i pomogao još 21 sličnu porodicu.

Jovan Milić je dobitnik nagrade 11. januar, najvišeg niškog gradskog priznanja koje mu je pripalo 2013. godine kada je imao nepunih 18 godina, zbog izuzetnih rezultata na ranijim projektima i popularizacije grada, a trenutno je nominovan za Nagradu Ujedinjenih nacija na polju ljudskih prava.

Pored Nobelovke Malale Jusufzai, Jovan je najmlađa nominovana ličnost u istoriji, a ukoliko je dobije bio bi druga najmlađa ličnost u istoriji i jedina osoba iz Srbije, koja je primila to priznanje.

Akcija "22 srećne porodice, za 22 godine života" organizovana je uz podršku humanih Nišlija, učenika i profesora škole "Kreativno pero" iz Beograda i volontera humanitarnog portala "Nađi Raula", posvećenog švedskom humanisti Raul Valenbergu.

Povezano

Sve vesti