SRNA

Crna Gora: "Državni udar" stao zbog četnika

Autor:

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. u Crnoj Gori nakratko je nastavljeno danas u podgoričkom Višem sudu.

0
A- A A+

Crna Gora, crnogorska zastava, zastava Crne Gore Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ali , ubrzo je prekinuto jer su advokati odbrane zatražili izuzeće specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, pa je nastavak suđenja zakazano za četvrtak, 31. maj.

Današnji pretres nije trajao ni sat, a nakon što su advokati optuženih Miroje Jovanović i Jugoslav Krpović zatražili izuzeće Katnića, sudija Suzana Mugoša je prekinula pretres.

Nakon toga je burno reagovao optuženi Dragan Maksić koji je poručio da ne može više da izdrži, te da su ugrožena prava svih koji se nalaze u pritvoru.

"Šta je sa nama? Dvadeset meseci sam u zatvoru, zbog čega. Svi traže izuzeće sudije, tužioca. Posecite nam glave, dokle više? Pobijte nas sve. Kakva su naša prava da trunemo tamo? Došao sam kao zdrav čovek, sad sedam tableta dnevno pijem. Svi to znaju, treba li da se obesim", upitao je Maksić, nakon što je suđenje odgođeno za 31. maj.

Tužilac Katnić:Ja ovde spasavam i Vučića

Jugoslav Krpović, advokat optužene Branke Milić, tražio je da se tužilac Katnić izuzme iz ovog postupka uz obrazloženje da je vređao njegovu branjenicu.

"Tužilac je iznosio podatke koje nije proverio u glavnom registru Srbije. Svesrpski četnički pokret postoji, nije kao što je on naveo kriminalna organizacija jer takav (formalno) ne bi mogao da postoji", objasnio je Krpović.

Miroje Jovanović, advokat Andrije Mandića, saglasio se sa kolegom Krpovićem i tražio izuzeće Katnića.

Tokom jučerašnjeg ročišta pregledani su telefoni okrivljenih Branke Milić, Mirka Velimirovića i Saše Sinđelića.

Milićeva je usred sudnice raširila četnički barjak. Ona je prilikom pregleda poruka iz njenog telefona rekla da optužene Sud i Tužilaštvo tretiraju kao kriminalce, kao i da je sudski postupak poniženje za nju.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćena su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, te još 12 državljana Crne Gore i Srbije, koji se terete za pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti u vreme parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

Postupak protiv Ananija Nikića se vodi odvojeno.

Povezano

Sve vesti