mondo.rs

Finiks ne odustaje od "1. pika": Znamo sve o Luki

Autor:

Sansi po svemu sudeći neće zameniti pravo da prvi biraju na predstojećem NBA draftu. Da li će odabrati Slovenca? Evo šta kažu...

2
A- A A+
Luka Dončić Foto: MN Press

Iako je odmah posle "draft lutrije" nagoveštavano da Finiks Sansi ipak neće odabrati prvi, iako na to imaju pravo, u Arizoni su očigledno razmotrili svoje opcije i doneli očekivani zaključak - da je bolje da "pokupe" najboljeg "pika".

Rajan Mekdonah, generalni menadžer franšize koja je ovog meseca postavila srpskog stručnjaka Igora Kokoškova za prvog glavnog NBA trenera, rekao je u intervjuu za "ESPN" da polako otpada mogućnost da se Sansi odreknu "prvog pika" zarad zamene za nekog igrača koji je već u ligi.

"To bi morala da bude mlada, dokazana zvezda, igrač koji ima potpisan višegodišnji ugovor i koji će voditi tim nekoliko sezona. Kada počnete da skraćujete taj spisak, verovatno ćete doći na broj imena da se izbroji prstima jedne ruke. Ako ne i na manje od toga", rekao je Mekdonah.

"... Tako da mislim da je velika verovatnoća da ćemo zadržati izbor. Međutim, otvoreni smo i dalje za razgovore, ako nas neko pozove ili ako mi nekoga pozovemo. A, za sada je očigledno da smo bliži odluci da zadržimo 'pik'", rekao je on.

U slučaju da bira, Finiks će po svemu sudeći birati između dva igrača - centra Arizone Deandrea Ejtona ili najboljeg košarkaša Evrolige, Luke Dončića.Kada je u pitanju Ejton (19, 216 centimetara), mnogi se pitaju da li će momak sa Bahama biti u stanju da sam igra protiv NBA "petica", s obzirom na to da je na koledžu taj posao radio sa saigračem Dušanom Ristićem, nekadašnjim centrom Crvene zvezde koji je ovih dana bio i na probnim treninzima u Sakramentu.

"Ejton je igrao odbranu daleko od koša, na distanci, ali je očigledno da će biti centar u NBA ligi. On je 'petica'. Dobro se kreće, dobro pomera stopala, odličan je atleta kada su u pitanju snaga, okretnost, koordinacija...", rekao je generalni menadžer Sansa.

Na pitanje o drugom najtraženijem "piku" iz Slovenije, Mekdonah je rekao da se nada da će otići u Evropu da još jednom pogleda Realovog supertalenta.

"Gledali smo mnogo puta kako igra. Lično sam ga uživo gledao četiri ili pet puta u poslednjih sedam, osam meseci. Asistent generalnog menadžera Pet Koneli takođe ga je gledao. Igor ga je gledao više nego bilo ko".

Luka Dončić, Luka Doncic Foto: MN Press Dončić na F4 u Beogradu

Naravno, Kokoškov i Dončić su uspešno sarađivali i u reprezentaciji, sa kojom su prošlog leta osvojili Eurobasket u Sloveniji.

Jedna od dilema u Americi u vezi sa Lukom tiče se njegove snage, odnosno sposobnosti da se od početka NBA karijere nosi sa snažnijim košarkašima nego u Evropi.

"Mislim da na snimcima ne možete da steknete pravu sliku o tome koliko je Luka veliki, jer je veoma spretan i jer ima odličan osećaj. Sposoban je da 'prodire', kao i da sam sebi stvara pozicije za šut. Sposoban je da spusti ramena i da kreira prostor da nadjača čuvare. Vešto dolazi na liniju penala. Zaista nemam nikakvu dilemu kada je u pitanju njegova snaga".

U iščekivanju NBA drafta, zakazanog za 21. jun, u Finiksu testiraju i druge opcije, jer su koledž igrači sada dostupni NBA timovima. Dončić za to vreme igra plej-of španske lige i polako se oprašta od evropske košarke.

Povezano

Sve vesti