I od ovoga zavisi šta naručujete u restoranu

Autor:

Čizburger ili salata? Izbor nije u potpunosti samo vaš...

0
A- A A+
ilustracija Foto: Mondo/Goran Sivački ilustracija

Zanimljivi rezultati istraživanja! Glasnoća muzike koja je puštena u restoranu ima sistemski efekat na tip hrane koju ćete naručiti, pokazale je studija.

Ako u restoranu odaberete čizburger i pomfrit umesto salate ili nekog drugog zdravo obroka, vaša želja za masnom i slanom hranom nije jedini "krivac".

Tačnije, vaše preferencije prema nezdravoj hrani nauštrb zdravijim opcijama možda su direktna posledica uticaja atmosfere restorana u kojem jedete. Studija je pokazala da glasnoća muzike utiče na izbor hrane jer ima direktan uticaj na uzbuđenost i rad srca.

Zbog toga, laganija muzika ima umirujuće efekte i pomaže da više razmišljate o zdravom obroku, dok glasna muzika povećava stimulaciju i stres, motivišući goste da se odluče na neke nezdravije opcije.

"Restorani i supermarketi mogu ciljano da odaberu muziku kojom će uticati na ponašanje svojih klijenata", kaže autor studije dr Dipajan Bisvas. "Atmosfera u objektima postaje sve važniji strateški alat za prodavnice i restorane".

U okviru svog istraživanja, Bisvas je sproveo eksperiment u kafeu u Stokholmu gde je puštao različite žanrove muzike odvojeno na 55 i 70 decibela. Hran na meniju tada je podeljena u tri kategorije: zdarvu, nezdravu i neutralnu.

Analizirajući ponašanje gostiju po nekoliko sati dnevno više dana zaredom, rezultati su otkrili da je 20 odsto više njih naručilo nešto nezdravo kada je puštana glasna muzika, za razliku od onih koji su večerali u mirnijem ambijentu.

Dakle, dobro razmislite šta ćete sledeći put da poručite, ako sednete u restoran u kojem "trešti" muzika...

Povezano

Sve vesti