mondo.rs

Ako vam se ovo jede u trudnoći...

Autor:

Nije čudo što vam se u trudnoći jedu baš određene stvari jer na taj način telo pokušava da vam kaže šta mu je potrebno. Evo šta znači ako vam se jede slano, slatko, meso...

Ako vam se ovo jede u trudnoći... Foto: MONDO/Zora Ćirković

Svi smo čuli da trudnice mogu da imaju pomalo čudne želje kada je u pitanju hrana. Od sladoleda, preko kiselih krastavčića, do raznih grickalica, mnoge trudnice gotovo da ne mogu da kontrolišu svoju želju za hranom.

Šta zapravo uzrokuje tu neopisivu želju za hranom i kako to prevazići? Dijetetičarka Melani Megrajs otkrila je tri najčešća razloga zbog kojih žene povremeno imaju neverovatno veliku želju za hranom, ali i šta da rade u takvim situacijama.

1. Dehidrirani ste

Melani kaže da ako vam se jede nešto veoma slano, poput čipsa, na primer, moguće je da ste dehidrirali.

"Količina tečnosti u telu se tokom trudnoće povećava za oko 150 odsto, što je i razlog zašto kasnije u trudnoći ženama otiču stopala i prsti", kaže ona.

"Glavni razlog za to je što trudnicama treba više krvi, kako bi hranile i negovale svoju bebu, a naravno, krv i amniotska kesa u kojoj se beba nalazi, zapravo su tečnost. Tačnije, većina žena samo u prvom tromesečju trudnoće dobije gotovo dva kilograma samo zbog tečnosti".

So pomaže telu da zadržava više tečnosti i Melani tvrdi da je upravo to razlog zbog kojeg sportisti piju slane sportske napitke pre trčanja maratona.

"Ako ne pijete dovoljno vode, velike su šanse da vaše telo želi slanu hranu kako biste pili više vode i zadržavali više tečnosti".

Dakle, šta onda da radite kada vam se naglo i neopisivo jede nešto slano?

"Pa, možda vam to zvuči potpuno sumanuto, ali najbolje što možete da uradite je da pijete više vode. Ako baš morate da jedete nešto slano, gledajte da so unesete kroz neke zdravije namirnice poput ribe ili nekog povrća, umesto kroz pomfrit ili picu".

2. Nemate dovoljno gvožđa

Dijetetičarka kaže da trudnicama treba mnogo više gvožđa, a posebno u drugom i trećem tromesečju.

"Kada nemaju dovoljno gvožđa, veoma su iscrpljene. U ekstremnim slučajevima zbog toga može da se javi neobuzdana želja za nekim veoma uvrnutim stvarima, poput prašine".

Zato, ako vam se u trudnoći često jede crveno meso, riba ili spanać, proverite nivo gvožđa jer su vam možda potrebni i suplementi.

3. Generalno ne jedete dovoljno

Nije nikakva tajna niti novost da se u trudnoći povećava apetit. Konzumiranje manjih obroka češće može da spreči da se jave te povremene neobuzdane želje za hranom, a i tako ćete uvek biti siti.

"Ako pokušavate da jedete kao što ste i inače jeli, izbegavate užine i kasno jedete jer imate drugih obaveza, velike su šanse da će vam se jesti slatkiši", upozorava Melani.

Problem je, logično, u tome što slatkiši dovode samo do toga da se ugojite, a ne unosite nikakve nutrijente.

Ukoliko vam se često jedu keksići, sladoled i drugi slatkiši, Melani predlaže da dobro razmslite o svojoj ishrani i da pokušate da svaka tri sata pojedete po jedan manji, hranljivi obrok.

"Kada je reč o užinama, gledajte da to budu namirnice niskog glikemijskog indeksa, poput keksa od celih žitarica ili jogurta", savetuje ona.

Povezano

Sve vesti