MONDO/Tanjug

Besplatan program samoodbrane za žene

Autor:

U junu počinje besplatan kurs samoodbrane za žene koji će trajati tri meseca.

2
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Program jačanja mentalne i fizičke snage "Samoodbrana pod stresom" namenjen svim ženama kao prevencija i odbrana od nasilja, počinje u junu u prostorijama Gradskog centra za fizičku kulturu (stari DIF). Realizacija programa traje tri meseca i potpuno je besplatna.

Predsednica opštine Savski venac i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, Irena Vujović, rekla je da se ta opština zalaže za nultu toleranciju na nasilje i pozvala sve žene koje trpe nasilje da se obrate institucijama.

Ona je navela da će program tokom tri meseca obuhvatiti časove samodbrane, psihološke podrške, edukacije, rekreacije..

"Apelujemo na žene da se u što većem broju prijave, sve dodatne informacije mogu naći na našem sajtu i volela bih da se ovaj program proširi na sve opštine u Beogradu", navela je Vujović. 

Koordinatorka programa iz Udruženja "Jaka žena" Dragana Bajkanović rekla je da je program osmišljen kao prevencija i odbrana od nasilja, kako bi svaka žena mogla da prepozna nasilje i da bezkonfliktno izađe iz nasilne situacije.

Kako kaže, žene učesnice programa radiće sa terapeutom i trenerom za psihičko i fizičko ojačavanje.

"Nasilje nije privatni, već društveni problem. Treba da podignemo svest i damo mogućnost svakoj ženi da ovlada veštinama zaštite i bezbednosne kulture", navela je Bajkanović.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević podvukla je značaj projekata koji su, poput ovog, inovativni i kreativni, i istakla da su ovakvi programi veoma prisutni u SAD i razvijenim zemljama Evrope, te da je pohvalno što i Beograd počinje njihovu realizaciju.

Ona je navela da će program biti sprovođen tri meseca kao pilot projekat, da je predviđen za najviše 30 žena, kao i za štićenice Sigurne kuće. Ističe, da je ideja da se projekat širi kako bi obuhvatio više žena i više gradskih opština.

Direktor Gradskog centra za fizičku kulturu Nebojša Stojanović rekao je da je važno da svako na svoj način da doprinos borbi protiv nasilja, kao i da je program ojačavanja mentalne i fizičke snage važan korak koji bi trebalo da slede sve lokalne samouprave u Srbiji.

Povezano

Sve vesti