DEDPUL 2 (FILMSKA RECENZIJA)

Kaže naš kolumnista Miško Bilbija da će se i najokoreliji protivnik Marvela nasmejati na fore iz filma "Dedpul 2". Pročitajte celu recenziju!

DEDPUL 2
Deadpool 2 (2018)
Režija: Dejvid Lič
Uloge: Rajan Rejnolds, Džoš Brolin
Distributer: Megakom

Nema odmora od Marvelovih filmova. Nismo pošteno još ni isplakali pobijene superheroje u "Osvetnicima", a novi junaci su već tu. Istina, ovog puta ne iz Marvelovog filmskog Univerzuma, već iz one Foksove mutantske franšize, one o X-Men družini, ali ni tu iz onog glavnog toka, niti iz Vulverinove serije, već novi film iz serijala o onom brbljivom, neuništivom (bukvalno) tipu koji ne zna da zatvori usta. O Dedpulu.

Prvi "Dedpul" je pre dve godine bio ozbiljno iznenađenje i na blagajnama (800 miliona) i kod filmske kritike (Rotten 83%, Metacritic 65/100, Mondo ****), pa je tako Foks ekspresno odlučio da dodatno napuni svoje sopstvene blagajne na ovom smešnom junaku i, evo, samo dve godine kasnije, tu je nastavak. Da kompletiram ovaj deo sa ciframa: ovo je 11. nastavak X-Men serijala, a na platno ga je stavio Dejvid Lič, jedan od reditelja prvog Džona Vika. Bivši kaskader.

Jasno vam je na šta se fokusirao Lič.

Na vratolomije, svakako, i na brutalno i eksplicitno nasilje, ali i na humor, baš kao što je to bio slučaj i sa prvim filmom. Tako da su stvari ovde potpuno čiste i nedvosmisleno jasne - isti recept, ništa ne menjamo, samo štancujemo. Ko je voleo, doleteće ponovo u bioskop.

Dedpul je, nakon završene misije, našao posao kao plaćenik, ali se i, što je još važnije, zaljubio do ušiju. I taman kada je par rešio da batali kontracepciju i posveti se pravljenju porodice, prošlost i aljkavost dolaze na naplatu i Vanesa gubi život. Očajni Dedpul pokušava da okonča i svoj život, ali mu to ne polazi za rukom. (Ukoliko vam ovo ne zvuči kao urnebesna komedija, varate se).Prijatelji (ne baš) iz mutantske bratije odlučuju da mu donekle pomognu, Kolos pre svih, ali u stvari će tek pojava mladog mutanta Rasela uspeti da otopi ledene sante koje su zarobile Dedpulovo ranjeno srce. Tu negde, svoje mesto će naći i Kejbl koji stiže iz budućnosti vođen osvetničkim motivima, Džagernaut koji će konačno izaći iz svoje ćelije, a i sam Dedpul će formirati svoju osvetničku ekipu, mada njen rok trajanja neće biti predugačak. Kako i zašto - ne bih baš da spojlujem, ali jako je smešno.

A tu je i Laki.

"Dedpul" nastavak je, baš kao i original, totalno atipičan film, baš kao što je to i istoimeni junak. Dedpulu je sve dozvoljeno - da priča u kameru, da se seća prvog filma, da se potpisuje kao Rajan Rejnolds, da komentariše svoje kolege mutante, sopstveni scenario, druge superheroje iz Marvelovog sveta, one iz DC sveta (posebno zabavno), ljude iz stvarnog života, sebe, tj. Rejnoldsa u ulogama drugih superheroja (Green Lantern šala je urnebesna) i, uopšte, sve što može da vam padne na pamet. Nije važno ako to na prvi pogled zvuči glupo, infantilno ili čak i neduhovito, svejedno, sve je dozvoljeno.

Nakon svega toga, čak i najtvrđi i najokoreliji protivnik Marvela, moraće da prizna da je sve to ispalo zaista zabavno. Ili da se makar krišom nasmeje.

Vrlo često, Dedpul je i nepodnošljiv u toj svojoj infantilnosti, nekada odabir fazona jednostavno ne funkcioniše, nekada i inače fenomenalne pop reference jednostavno ne rade svoj posao (kontrola kvaliteta kao da nije ni postojala u ovom scenariju), ali na kraju sve te budalaštine nekako legnu na svoje mesto. A tada, dakle na samom kraju, stiže i jedino iznenađenje u ovom filmu, u obliku neočekivane topline, emotivnog raspleta koji vas ostavlja pomalo zbunjene.Konačni rezultat nije otkrovenje koje su mnogi prepoznali u prvom filmu, ali formula i dalje funkcioniše. Možda je ovog puta bilo na trenutke i dosadnjikavo, pomalo bolesno, degutantno ili stupidno, ali osmeh ne spada sa lica nijednog trenutka. Potencijal Dedpula je i dalje ogroman, nesaglediv.

ocena: ***1/2
--------------------------------------------

SVE KOLUMNE
MIŠKA BILBIJE

Povezano

Sve vesti