Tanjug

Popravili smo se,skidaju nas s liste "perača para"

Autor:

Srbija je od februara do danas ispravila sve "administrativne nedostatke" zbog kojih je bila na "sivoj listi" Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF).

2
A- A A+
Euri, Euro, Novac, novčanice, Evro, Evri Foto: MONDO/Samir Cacan

USkupštini Srbije danas je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković, rekla da je sastanak na kom smo stavljeni na "sivu listu" bio u februaru, uprkos tome što su na strani Srbije bile i Evropske komisija i gotovo sve zemlje.

"Neću da imenujem dve koje su snagom svoje moći stavile Srbiju na sivu listu. Srbija je od tada ispunila sve administrativne nedostatke, ali trpimo što su prijave za slučajeve iz 2012. godine kasno podnete, dugo su stajale u fioci", rekla je Tabaković.

Stefanović: Jesmo pod nadzorom, ali ne peremo pare

Ona je poručila da je spremna da u okviru svojih nadležnosti učini maksimalan napor da Srbija više ne bude ni na kakvoj sivoj listi.

Guvernerka je objasnila da je najveći problem zbog kog se Srbija našla na toj listi bilo kasno podnošenje krivičnih prijava za zloupotrebe položaja, između ostalog i pranja novca u određenim bankarskim aferama, prvenstveno u "slučaju Šarić".

"Najveći broj slučajeva izveštaja MANIVAL-a o Srbiji odnosi se na 2012. godinu i posebno naglašava sporne privatizacije, kao i slučaj Šarić", rekla je Tabaković u parlamentu, gde se raspravlja o setu finansijskih zakona.

Ona je navela da u izveštaju stoji da je kontrola bankarskog sistema koju je obavljala NBS do 2012. godine bila ocenjena kao visoko rizična.

"FATF-a danas kao regionalni organ zadužen za našu zemlju i bavi se sprečavanjem pranja novca ocenjuje rad bankarskih kontrola i nadžor NBS vrlo visokim ocenama za vrstu i kvalitet kontrola koje radi. To ja ne izmišljam, niti sebe uveravam, već to piše u izveštajima", rekla je Tabaković.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti