BLOKADA ka Crnoj Gori: Malinari ne odustaju

Magistralni put ka Crnoj Gori i dalje je u prekidu kod Vladičanskog dvora u Prijepolju zbog blokade malinara koji protekle noći nisu uspeli da se "dogovore" s predstavnicima ministarstva o ceni koji bi trebalo da plati - treća strana.

66
A- A A+

Blokada magistralnog puta prema moru Prijepolje-Bijelo Polje još traje, a malinari iz užičkog i prijepoljskog kraja poručuju da neće odustati od zahteva da akontna cena maline bude 180 dinara i da će ostati na blokadi dok im se ne obrati neko iz rukovodstva države.

"Očekujemo premijerku Anu Brnabić i nećemo odustati od svog zahteva, sve dok država ne bude posrednik i garant u pregovorima sa hladnjačarima", rekao je Boban Purić iz Udruženja Limska dolina.

Purić ističe da se policija jutros povukla i da su na blokadi prisutni samo saobraćajci koji preusmeravaju saobraćaj na alternativni pravac kroz Prijepolje.

Malinari traže od Vlade Srbije da natera privatne otkupljivače da cena ovogodišnjeg roda bude 180 dinara.

Jutros oko tri sata novinarima je rečeno da dogovor nije postignut i da obe strane imaju različito mišljenje, javili su mediji.

Izvor: Tanjug

Laka zarada

U Prijepolju malinarstvo je postalo najvažnija grana poljoprivrede. U 2014. godini malina je zasađena na 286 hektara, a 2015. godine udvostručene su površine pod zasadom ovog voća (520 hektara). Otkup se povećao sa 1.200 tona na 3.250 tona, pa su prihodi sa milion i 800 hiljada, porasli na čak pet i po miliona evra. Sa prijepoljskih plantaža prošle godine ubrano je oko 4.000 tona voća.

"Pitanje tržišne cene maline prevazilazi nadležnost Ministarstva poljoprivrede zbog toga proizvođačima država ne može garantovati otkupnu cenu od 180 dinara", kazao je posle propalih pregovora državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović.

Predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica Slađana Stanković istakla je poljoprivredni proizvođači ne traže od države novac, već da reguliše tržište.

"Država treba da stane na put onima koji prepakuju našu robu iz uvoza i prodaju je kao srpsku. Država jednom mora stati na kraj monopolistima i hladnjačarima koji bi preko noći hteli da zarade milione sa grbače proizvođača", rekla je Slađana Stanković.

Nakon što je održan miran protest na kojem su se malinarima obratili predstavnici udruženja proizvođača iz Ivanjice, Užica, Priboja, Nove Varoši i Prijepolja, oni su juče kasno popodne blokirali magistralni put ka Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug

Haos s malinarima, blokirali put, pa na policiju!

Intervenisala je saobraćajna policija i, kako nezvanično saznaje Beta, najmanje jedno lice je privedeno dok je nekoliko njih zadobilo udarce pendrekom.

Traže bar duplo: Kreće natezanje s malinama

Organizatori protesta su najavili da će ostati na ulici sve do ispunjenja zahteva. Zatražena je i ostavka ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića i uključenje premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića u rešavanje problema.

Izvor: Tanjug

Tagovi:

Povezano

Sve vesti