MONDO/Beta

Kosovo prekida dijalog!

Autor:

Šef delegacije Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom, Avni Arifi odbio je poziv EU za učešće na sastanku 7. i 8. juna, u Briselu koji je trebao da se fokusira na Zajednicu opština sa srpskom većinom

192
A- A A+

Arifi je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da Kosovo neće učestvovati u dijalogu dok Srbija ne ispuni sve briselske dogovore.

Arifi je objasnio da je od Brisela krajem aprila zatraženo da se 2. maja organizuje sastanak zbog ozbiljnih zastoja u sprovođenju sporazuma o energetici, o zajedničkom upravljanju granica i o ostalim temama.

Međutim, Kosovo nije dobilo odgovor, te je zahtev ponovljen 21. maja.

Vučić: Kakva energetika, hoće sever Kosova


"Krajem maja smo dobili dopis za održavanje sastanka o nekim drugim temama, odnosno da predstavimo Upravljačku ekipu koja treba da izradi nacrt statuta za Zajednicu (ZSO), a što je za nas bilo irelevantno. Naravno, mi smo to odbili. Mi insistiramo na dijalogu i na tome da razgovaramo o svim temama. Srpska delegacija je prošli put saopštila da je razlog njihovog učešća u razgovorima samo ZSO. Mi smo tu za sve sporazume - ili će se implementirati svi sporazumi ili ni jedan", rekao je Arifi.


On je ocenio da je Evropska unija "pala je u zamku Beograda i ponaša se tako da se stvara utisak da ih interesuje samo Zajednica (srpskih opština)".

"Ne interesuje ih što zbog energetike Kosovo gubi na desetine milione evra, ne interesuje ih što zbog zajedničkog upravljanja granice smo izgubili 24 miliona eura. Ne interesuje ih most u Mitrovici, niti diplome. Prema tome, za nas kao Kosovo – ili sve ili ništa", ocenio je šef delegacije u tehničkom dijalogu.

Krah dijaloga Beograda i PrištineArifi je ukazao da se pored toga "Srbija rasistički ponaša i prema kosovskim sportistima" kojima je onemogućeno da se takmiče u Srbiji, te tvrdi da je normalizacija sa takvim ponašanjem nemoguća.

 Ranije danas je premijer takozane države Kosovo Ramuš Haradinaj povukao je danas iz skupštinske rasprave predlog Platforme za dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Razlog je , navodno, veliko interesovanje za raspravu u političkim strankama, u parlamentu i među građanima.

Haradinaj povukao Platformu za dijalog sa Srbijom

Povezano

Sve vesti