Brazilac koji voli sneg: Srbija zauvek u mom srcu

Mladi brazilski novinar Viktor La Regina dobio je zadatak svoje redakcije "O Globo" da dođe u Srbiju i prati sve što se dešava u vezi sa reprezentacijom Srbije. "Srbija će uvek imati posebno mesto u mom srcu", kaže on za MONDO.

Brazilac koji voli sneg: Srbija zauvek u mom srcu Foto: MONDO/Predrag Vujić

"Nekako sam osećao da ću to biti baš ja, da ću doći u Evropu. Kada smo saznali žreb koji je u grupu svrstao Srbiju i Brazil, znao sam da ću to biti ja", priča za MONDO 23-godišnji brazilski novinar, koji je bio i na pripremama srpskog tima u Austriji.

Počeo je novinarsku karijeru na radiju, gde je pratio političke događaje, izbore... Ovo mu je bilo prvo sportsko iskustvo, pritom još tako veliko kao što su pripreme jedne reprezentacije koja učestvuje na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

"O Globo" je napravio projekat sa grupom mladih novinara kojje je poslao da izveštavaju sa priprema nekoliko evropskih reprezentacija. Nekako je osećao da će mu "zapasti" Srbija.

"Interesuje me geopolitika i bio sam već upoznat sa istorijom Srbije, Balkana, čitao sam o raspadu Jugoslavije. Kad me je šef pitao gde želim da idem, odgovorio sam: 'Island!'. To je sjajna priča - mala zemlja koja igra na Mundijalu, a pritom je tamo hladno. Ja, inače, volim sneg i hladnoću", iznenadio nas je odgovorom ovaj mladić iz Sao Paula.

"Šef mi je na to rekao: 'E, pa ne ideš na Island, nego u Srbiju'. Rekao sam: 'Super'", dodao je Viktor.

Došao je u Beograd početkom marta, na 100 dana od početka Mundijala. Gotovo svaki dan je pisao ili pravio video priloge o srpskoj reprezentaciji, Beogradu, Srbiji. 

Najgledaniji prilog mu je o beogradskom naselju Neimar. Jer Neimar = Nejmar. 

"Kada sam urednicima rekao da u Beogradu postoji naselje koje se zove kao naš najbolji igrač, rekli su mi: 'Super, napravi priču'. I to je za sada najgledaniji prilog. Nadam se da ću imati još gledanih... Zanimljivo mi je sve što se dešava u vašem fudbalu, to prožimanje fudbala, politike, društvenih tokova, kod nas u Brazilu nije tako", kaže nam Viktor.

Viktor La Regina, brazilski novinar Foto: MONDO/Predrag Vujić

Šta ti se više dopada - izveštavanje o politici ili o sportu?

"Uh, teško pitanje. Ne znam da ti odgovorim sad na to pitanj. Ovo je, svakako, veliko iskustbvo za mene, ne samo da mi je prvi sportski događaj u karijeri, nego je toliko značajan kao što je Mundijal. Srbija će baš zbog toga uvek imati posebno mesto u mom srcu", odgovorio je Viktor.

O Srbima i Srbiji ima samo pozitivne utiske.

"Ljudi su veoma topli, prijatni, otvoreni. Ne znam da li bih naišao na takav prijem u nekoj drugoj evropskoj zemlji, recimo da su me poslali da pratim Nemce. Vi i mi smo slični po mentalitetu", rekao je mladi brazilski novinar.

Viktora smo pitali i o srpskim fudbalerima koje je dobro upoznao.

"Svi pričaju o Nemanji Matiću, koji je sjajan igrač nesumnjivo, ali ja više volim drugačiji tip igrača, kao što je Sergej Milinković-Savić. Možda je još mlad da prezme ulogu lidera, ali verujem da će u budućnosti on biti taj", kaže Viktor za MONDO.

A ko ti je od fudbalera ostavio najbolji utisak privatno, sa kim si imao najbolju saradnju?

PARTIZAN ili CRVENA ZVEZDA?

"Hm... Partizan, ipak", rekao je Viktor na pitanje koji mu se od ova dva srpska kluba više dopada.

"Marko Grujić. Odgovarao mi je na engleskom jeziku, bio je vrlo ljubazan. Pametan momak".

Upitali smo ga i za prognozu rezultata utakmice Brazil - Srbija. "Biće 3:1 za Brazil. nemoj da se ljutiš", rekao je uz osmeh.

A ko će da osvoji titulu prvaka sveta.

"Neću reći Brazil, jer to donosi nesreću. Neka bude Španija".

Kada reprezentacija u ponedeljak otputuje u Rusiju, Viktor će ostati još neko vreme u Srbiji i pratiti atmosferu, a onda se vraća kući. Ne ide na Mundijal, jer je njegov zadatak bio da izveštava sa priprema, odnosno o dešavanjima uoči Svetskog prvenstva.

"Ne, nije mi žao što ne idem. Uostalom, već sam bio na prethodnom Mundijalu koji je igran kod nas u Brazilu, a i preda mnom su još mnoga svetska prvenstva, još sam mlad. Ovo je, svakako, bilo veliko iskustvo", kaže brazilski novinar.

Pozdravili smo se Viktorom na stadionu "Merkur Arena" u Gracu. Otišao je u Beč gde će njegov Brazil u nedelju odigrati prijateljski meč protiv Austrije, ali će već u ponedeljak ujutru biti u Beogradu i čekati srpske reprezentativce koji idu u Rusiju.

Viktore, želimo ti još mnogo svetskih prvenstava i još mnogo dobrih reportaža. Obrigado!

Povezano

Sve vesti