Tramp: OVO je veoma važan dan u istoriji sveta

Tako je američki predsednik Donald Tramp opisao svoj današnji susret sa severnokorejskim liderom Kimom Džongom Unom.


"Ovo je veoma važan dan u istoriji sveta. Predsednik Kim je na putu ka Severnoj Koreji i čim stigne počeće proces koji će usrećiti ljude i omogućiti im bolju budućnost", rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Singapuru.

Kaže da je sa Kimom proveo "veoma intenzivne sate", da je dokument o denuklearizaciji brzo potpisan, i da ceo susret uliva poruke nade i mira.

"Severna Koreja već uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora", kazao je Tramp.  CNN navodi da ova Kimova obaveza nije navedena u zajedničkoj deklaraciji dvojice lidera, ali je Tramp u obraćanju novinarima dao objašnjenje za to.

"To smo se dogovorili nakon što je sporazum potpisan", rekao je on.Tramp je zahvalio Singapuru na gostoprimstvu i što je omogućio da susret protekne uspešno, a zahvalio je i liderima Južne Koreje, Japana, ali i predsedniku Kine, kog je nazvao izvanrednom osobom i velikim liderom.

"Kim je napšravio prvi korak ka svetloj budućnosti svog naroda i pokazao da je prava promena moguća. Naš susret bio je otvoren i produktivan...Spremni smo da gradimo novu istoriju i novo poglavlje u odnosima među narodima", rekao je Tramp.

Izvor: youtube/CNN


On je dodao da je 70 godina prošlo od ratnog konflikta dve zemlje u kom je izginuo veliki broj ljudi, a da se tek danas rešava problem i dolazi do poboljšanja odnosa dve zemlje.

"Nema ograničenja šta Koreja može da učini posle denuklearizacije. Kim može da bude upamćen kao osoba koja je omogućila svetlu i uspešnu budućnost za svoj narod", rekao je Tramp.

On kaže da sada svet živi za trenutak kada će se ujediniti dve Koreje, a da ja takva budućnost na dohvat ruke.

Predsednik SAD napustio je Singapur dan ranije nego što je prvobitno planirano i pred poletanje aviona "Er fors uan" kazao da nije želeo da ostaje još jednu noć kada je postigao sve što je isplanirao na današnjem istorijskom samitu sa severnokorejskim vođom Kim Džong-unom.

"Nismo mogli ništa više da učinimo", naveo Tramp.

Tramp: Razvio sam "posebnu vezu" s Kimom (VIDEO)

ISTORIJSKI SURET! Rukovali se Tramp i Kim (VIDEO)

Lepotica i ZVERI: Bizarni trenutak u Singapuru

Istorija odnosa Severne Koreje i SAD

Povezano

Sve vesti