Predsednik: Stižemo zemlje Evrope, jednu po jednu

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da Srbija polako prestiže jednu po jednu zemlju u regionu po visini plata i penzija. Najava "znatnog povećanja plata".

95
A- A A+

novac, valuta, evri, evro, 50 evra pare dinari keš menjačnica kurs Foto: MONDO/Mario Milojević

Vučić je rekao da će Srbija za godinu dana po stopi nezaposlenosti biti na nivou proseka zemalja EU.

"Danas po proseku plata i penzija prestižemo polako jednu po jednu zemlju i do kraja godine prestići ćemo više zemalja iz regiona, a čak iz EU, kao što smo prestigli već Bugarsku, od koje imamo veće i plate i penzije", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Penzije veće, biće i plate

"Sada polako podižemo plate i penzije, pre kraja godine će biti povećane penzije i ti razgovori su završeni, a biće u narednom periodu značajno podignute i plate", naveo je Vučić.

"Zašto to nismo mogli ranije? Mnogi zaboravljaju da je nivo nezaposlenosti mnogo važan. Kada kažete da neki imaju veće plate u regionu za 10 ili 20 evra, treba imati u vidu da imaju nivo nezaposlenosti dvostruko veći nego mi. Nama se postavljalo pitanje da li hoćemo da zaposlimo ljude makar i sa nižim platama ili da se pravimo da smo mnogo uspešni, a da imamo pola Srbije nezaposleno. Rekao sam 'nije važno, bolje da prvo zaposlimo ljude, a onda ćemo da podižemo standard'".

Kako kaže, nezaposleni ne mogu da doprinose napretku BDP-a.

Vučić o penzijama: Evo koliko će ko imati

Vučić je rekao da se zato uvek zalaže za veću zaposlenost.

On je rekao da je u Srbiji prosečna nezaposlenost oko 11...12 odsto, što je dvostruko niže u odnosu na mnoge balkanske zemlje, ali i mnoge evropske, kao što su Grčka, Španija i mnoge druge.

Podsetio je da je u Srbiji nezaposlenost 2012. bila 26 odsto.

Povezano

Sve vesti