Evo zašto ne mora da pojeftini gorivo

Autor:

Inflacija u Srbiji je porasla u maju za 0,6 odsto u odnosu na april, dok u poređenju sa istim mesecom prošle godine beleži rast od 2,1 odsto.

23
A- A A+
NIS, pumpa, gorivo Foto: Mondo/Goran Sivački

Republički zavod za statistiku objavio je da su potrošačke cene robe i usluga u maju bile veće za 1,8 procenata u poređenju sa decembrom 2017. godine.

Foto: Ilustracija MONDO

U maju su, na mesečnom nivou, poskupeli transport za 1,4 odsto, hrana i bezalkoholna pića za 1,2 odsto, zdravstvo i restorani i hoteli za po 0,5 odsto, odeća i obuća za 0,3 odsto, a rekreacija i kultura za 0,2 odsto.

S druge strane, pad cena je zabeležen u grupi Komunikacije od 0,5 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Šta kaže Vučić o protestima zbog cene goriva

Ovakva inflacija koja je praktično za 50 odsto manja od planiranih 3% (plus/minus 1,5 poena) jedan je od razloga zbog kojih može da ne dođe do smanjenja cena goriva umanjenjem akciza a time i poreskih prihoda od goriva.

Jeste da je mesečni skok u godišnjoj inflaciji veliki, u aprilu je ona bila samo 1,1 odsto, ali još je daleko od alarmantnog nivoa.

Sve najave ekonomista da sve cene moraju da porastu kada raste cena goriva, pokazale su se kao paušalne i "teorijske". Gorivo je od početka godine poskupelo oko 5%, a inflacija je i dalje daleko ispod planirane. A prema očekivanoj inflaciji i prognoziranom rastu BDP-a, planirana je i celokupna državna kasa.

Povezano

Sve vesti