Vučić stigao u Tursku, prvo s Porošenkom o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Eskišehir gde će na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipan Erdogana prisustvovati svečanom otvaranju Transanadolijskog gasovoda (TANAP).

17
A- A A+

Odmah po dolasku sastao se s predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.


Vučić i Porošenko su razgovarali o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji, a ukrajinski predsednik je poručo da njegova zemlja poštuje teritorijalni integritet Srbije i zatražio od Vučića da apeluje na političare u Srbiji da ne vode antiukrajinsku kampanju.

Oštra poruka Ukrajine Vladi Srbije!


Srpski predsednik je izrazio zahvalnost za principijelnu poziciju Ukrajine po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i istovremeno naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.


On je konstatovao da dve zemlje imaju tradicionalno prijateljske odnose i istakao da je Srbija zainteresovana za dalje proširenje bilateralne saradnje.

Predsednik Vučić je naglasio da je ekonomska saradnja daleko ispod potencijala i interesa dve strane i dodao da je veoma važno raditi na usaglašavanju bilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini.


"Ukrajina poštuje i poštovaće teritorijalni integritet Srbije", istakao je Porošenko i zamolio Vučića da iskoristi svoj autoritet i apeluje na političare u Srbiji da ne vode antiukrajinsku kampanju.


"Naši narodi i naše zemlje su veoma bliski i zato treba raditi na razvoju ekonomskih i kulturnih odnosa, kao i na saradnji u drugim oblastima", naglasio je ukrajinski predsednik.


Susretu dvojice predsednika prisustvovao je i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.


Predsednici Vučić i Porošenko prisustvovaće danas ceremoniji puštanja u rad Transanadolijskog gasovoda TANAP u turskom gradu Eskišehiru, na poziv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Povezano

Sve vesti