Srbija u TOP 15 po privlačenju investitora

Autor:

Srbija se prvi put našla na listi Top 15 zemalja u Evropi po broju stranih direktnih investicija. Snažan signal globalnim investitorima, kažu u PKS.

6
A- A A+
fabrika, pogon, proizvodnja, mašina, komandna tabla, taster Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Predsednik privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je danas da to što se naša zemlja, prema rezultatima istraživanja o aktivnosti evropskog tržišta revizorsko-konsultantske kompanije Ernst and Young (EY), našla na listi Top 15 "ne može da se ne primeti".

"dve dobre vesti stigle su za Srbiju. Kada se nađete na listi među prvih 15 zemlja po privlačnjeu stranih direkrtnih investicija, to ne može da se ne primeti, a ništa manje dobra je i vest je danas objavljena analiza u nemačkom Berzanskom časopisu (Borsen-Zeitung), u kojoj se ocenjuje da je Srbija veoma dobro ekonomski napredovala u poslednje dve godine", kaže Čadež.

Srbija je prošle godine privukla 118 SDI projekata, za 157 odsto više u odnosu na 2016. godinu (46 projekata).

To je Srbiji omogućilo da napreduje za osam mesta na rang listi Evrope po broju SDI na 14. poziciju za 2017. godinu, navodi se u istraživanju EY "European Attractivenes s Survey 2018".

Prošle godine, podseća predsednik PKS, bilo je 157 odsto više investicija u našoj zemlji nego 2016. godine.

Strana ulaganja u Srbiju veća za 22 odsto

Napominje da se mnogo toga uradilo na privlačenju stranih investitora kao i na poboljšanju poslovne klime, ambijenta i stabilnosti za poslovanje u Srbiji.

"To je ono što investitorima treba, predvidljivost", poručuje Čadež.

Zrenjanin: Stranci plaćaju radnike previše?!

Kaže da se u proteklih pet godina radi na predvidljiv i odgovoran način i "da postoji zacrtana ekonomska politika, odgovorno ponašanje države i prema inevestitorima i prema budžetu i privatnom sektoru"

Zahvaljujući stranim direktnim investicijama u Srbiji je u 2017. godini stvoreno više od 20.000 novih radnih mesta, pokazuje istraživanje EY.

Rezultati takođe ukazuju i na to da je region Centralne i Istočne Evrope drugi najpoželjniji region po broju SDI u Evropi.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti