Trivan: Nismo u svađi sa ministarkom Mihajlović

Autor:

Nema nikakve svađe sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u vezi sa izgradnjom mini hidrocentrala u zaštićenim dobrima, a svi takvi navodi su spinovanje, kaže ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

0
A- A A+
goran trivan Foto: MONDO/Predrag Vujić


Trivan je na TV Pink rekao da zakon kaže da je moguće praviti mini hidrocentrale u zaštićenim dobrima.

"Nema nesporazuma između ministarke Zorane MIhajlović i mene, oni sprovode zakon. Imam pravo da kažem da taj zakon nije dobar i da nije dobro da se mini hidrocentrale prave u zaštićenim dobrima", kaže Trivan.

Navodi i da nema ništa sporno da se zakon, dok je na snazi, sprovodi, ali da je šteta od izgradnje mini hidrocentrala u zaštićenim dobrima "epska" jer eko-sistem trpi dramatičnu štetu.

"Logika stvari kaže - imate neka zaštićena dobra, nek neko objasni da se tu pravi nešto što ga ne štiti. Imate 62 zahteva za mini hidricentrale za Staru planinu. Šta će biti sa biodiverzitetom? Izgubićemo vodu, koja postaje jako važan resurs", ističe Trivan.

Stara planina:Narodna buna zbog mini hidrocentrale

Predlog je da se onima koji bi da grade mini hidrocentrale u zaštićenim dobrima ponudi da grade na drugom mestu i naprave profit što je, kaže, smanjilo tenzije.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nedavno je saopštilo da ne izdaje dozvolu za gradnju za mini hidroelektrane bez saglasnosti Ministarstva zaštite životne sredine, te da je iznenađeno izjavama ministra Trivana u vezi sa gradnjom mini hidroelektrana u zaštićenim područjima i građevinskim dozvolama koje izdaje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo građevinarstva je tada navelo da sve dozvole za gradnju mini hidroelektrana u zaštićenim područjima Ministarstvo izdaje tek pošto svaki investitor ispuni sve zakonom propisane uslove, pa i one o zaštiti životne sredine.

U Prijepolju ne žele hidrocentralu na Limu

Povezano

Sve vesti