• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguće smanjenje akciza na gorivo!

Izvor Beta

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da Vlada Srbije razmišlja o smanjenju akciza i da se još procenjuje kakve bi to imalo efekte.



"Intenzivno radimo s predsednicom Vlade (Anom Brnabić) na tome da nadjemo najbolju meru i da izađemo građanima u susret i po tom pitanju. Ali apsolutno ne da odgovoramo na one proteste sa ulica i zahteve sa ulica", rekao je Mali na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je objasnio da se ne može svaka mera posmatrati izolovano i da je prioritet povećanje konkurentnost privrede merama koje će doprineti rastu privednih aktivnosti.

Mali je istakao i da Međunarodni monetarni fond (MMF) ne smatra da smanjenje akciza doprinosi rastu.

Šef Misije MMF za Srbiju Džejms Ruf izjavio je danas da smanjenje akciza u Srbiji nije prioritet.

Evo zašto ne mora da pojeftini gorivo



On je rekao da su cene goriva porasle u prethodnih godinu dana, ali da je to uzrokovano rastom globalnih cena nafte na svetskom tržištu i nije posledica povećanja akciza.

"U ekonomiji cene rastu i padaju. Fokusiramo se na ukupan uticaj kretanja cena, a ne na jedan element koji raste ili pada", dodao je Ruf.

On je objsnio da iz tih razloga smanjenje akciza u Srbiji nije prioritet.

Ruf je objasnio da je MMF više fokisiran na smanjenje poreza na rad ili smanjenje poreza na dobit što bi bio podsticaj investorima.

Šta kaže Vučić o protestima zbog cene goriva


"To bi pre bili porezi koji bi se smanjivali, sve u cilju ubrzanja rasta", rekao je on.

Dodao je da je u centru pažnje MMF-a i zaštita ugroženih grupa, kao što su siromašni poljoprivrednici koji su pod udarom povećanja cena, ali je dodao da je takva pitanja bolje rešavati kroz socijalne beneficije.

Komentari 39

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad

Dok se ne smanje plate na salterima,na malo iznad minimalca,nema nam spasa+ smanjiti cenu goriva.Nisam protiv radnika na salterima I u drzavnoj upravi(usluzni javni sektor), nego smatram da smo u disbalansu I taj disbalans moze da se popravi jedino manjom javnom potrosnjom na primanja,a ne ulaganja .

Drasko

Dobro bre vise, kad ce se neko setiti i objasniti kako stoje stvari. Ukratko, zemlja zivi od PDV-a najvise. Kad smanjite plate, smanjujete i potrosacku moc i samim tim i prihod od PDV-a. Povecajte plate na 500e MINIMALAC i videcete kako ce da procveta drzava u roku od godinu dana kad ljudi krenu da trose vise...

Gavra

A sta je sa akcizama na cigarete?Svi na ulice.

special image