Stigao nalog u BiH: Da li će Mamić biti uhapšen?

Autor:

Interpol Bosne i Hercegovine dobio je nalog za privođenje Zdravka Mamića.

Bosanskohercegovačka kancelarija Interpola primila je zahtev Republike Hrvatske za privođenje Zdravka Mamića, po poternici koju su raspisale hrvatske vlasti, prenose mediji u Hrvatskoj.

"Stigao je zahtev u Interpol BiH", rekao je neimenovani funkcioner u ministarstvu bezbednosti BiH i pojasnio da će Mamić biti priveden u Sud BiH gde će se izjasniti o tome ima li bosanskohercegovačko državljanstvo, kao da li se protivi izručenju Republici Hrvatskoj.

Državna policijska agencija (SIPA) još nije dobila nalog za Mamićevo hapšenje.

U zvaničnom odgovoru agenciji Hina iz kancelarije Interpola u BiH koji deluje pri Upravi za koordinaciju policijskih tela BiH, navodi se da ta institucija "nije ovlašćena da daje informacije" o tome je li za Zdravka Mamića stigao zahtev za privođenje i izručenje Republici Hrvatskoj nakon nepravomoćne presude Suda u Osijeku. Podsetimo, Mamić je proglašen krivim i osuđen na šest godina i šest meseci zatvora.

Objasnili su da pitanje treba uputiti "hrvatskim nadležnim vlastima".

Županijski sud u Osijeku u utorak je izdao nalog Policijskoj upravi Osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu poternicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Evropske unije izdat je evropski nalog za hapšenje.

Dinamov savetnik Zdravko Mamić nalazi se u Međugorju. On ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i BiH, a prema Ustavu, BiH ne izručuje svoje državljane.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti