Dodik: Dolazi 40 kamufliranih obaveštajaca

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u Bosnu i Hercegovinu dolazi 40 britanskih obavještajaca zamaskiranih u vojnu jedinicu.

2
A- A A+
dodik, milorad dodik Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Dodik kaže da će njihov zadatak biti da prisluškuju, prate i prave informacije za medije.

On je upitao da li je Predsedništvo BiH upoznato o zahtevu za pojačanje komande EUFOR.

"Ovde ulaze ljudi tog kalibra, znači obaveštajci, kamuflirani u vojnike koji će raditi na prisluškivanjima, praćenjima i stvaranjima informacija i verovatno servisiranja tih informacija medijima", rekao je Dodik RTRS.

Pojedinci iz RS neopravdano minimiziraju dolazak britanskih vojnika, rekao je Dodik povodom izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića medijima da vlast u RS nepotrebno diže galamu.

London šalje vojnike da štite izbore u BiH?

Prema rečima Dodika, strani obavještajci nisu potrebni tom entitetu i postavio upitanje da li je Predsedništvo BiH upoznato o zahtevu za pojačanje komande EUFOR.

"Niko se ne boji, ne bojimo se ni mi, ali kako je moguće da član Predsjedništva može da kaže da je to u redu. To definitivno nije u redu. Republika Srpska to odbija", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je očigledno to deo atmosfere pokušaja da se obezbiedi da Ivanić i ostali prođu na zajednički nivo (na izborima).

"Šef Džejmsa Bonda" kod Vučića na sastanku

Britanski "Tajms" objavio je da će Velika Britanija poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružiti Misiji EU i NATO-a u BiH kako bi "spriječili rusko miješanje u oktobarske izbore".

Britanske trupe će doprineti "specijalističkom nadzoru obaveštajne radne grupe" koju čine saveznici EU i NATO-a, koji će posmatrati predizbornu kampanju.

Povezano

Sve vesti