• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

One su vladale Srbijom

Izvor MONDO/Tanjug

Izložba o srpskim kraljicama i kneginjama u Konaku kneginje Ljubice.

 Izložba Vladarke i supruge Konak kneginje Ljubice Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izložba "Vladarke i supruge", posvećena suprugama srpskih vladara iz dinastija Obrenović i Karađorđević, biće otvorena u četvrtak u Konaku kneginje Ljubice.

Izložba obuhvata priče o životu kneginje Ljubice Obrenović, udate za kneza Miloša, kneginje Julije Obrenović, supruge kneza Mihaila, kneginje, a potom i kraljice Natalije Obrenović, supruge kralja Milana, kao i kraljice Drage, udate za kralja Aleksandra.

MONDO je ušao u Narodni muzej pre otvaranja, pogledajte!

Od vladarki iz doma Karađorđevića izložbom su predstavljene Persida Karađorđević, žena kneza Aleksandra i jedina jugoslovenska kraljica, Marija, supruga kralja Aleksandra Karađorđevića.

Kneginja Zorka, žena Petra Prvog Karađorđevića i ćerka crnogorskog kralja Nikole Petrovića, nije obuhvaćena izložbom, s obzirom da je preminula 1890, četrnaest godina pre nego što je njen suprug postao kralj Srbije.

MONDO TV vam otkriva i nepoznate činjenice o rodonačelniku dinastije Karađorđević!

Karađorđe je farbao kosu MONDO TV
Izvor: MONDO

Kroz bogat fotografski materijal i izabrane predmete iz svakodnevnog života ovih žena, posetioci Konaka kneginje Ljubice moći će da se upoznaju sa njihovim ličnim pričama, da saznaju zanimljive detalje o životu koji su vodile pre udaje, o njihovim ponekad srećnim, a ponekad nesrećnim brakovima, deci i učešću u političkom životu Srbije.

Izložba nastoji da ih predstavi kao obične žene, sa svakodnevnim radostima, potrebama i problemima.

Njihove lične priče, protkane obiljem zanimljivih detalja, govore o svemu onome što je činilo svakodnevni život jedne žene i majke, koja je uz to bila i supruga vladara.

Autori izložbe su msr Angelina Banković, viši kustos Muzeja grada Beograda, i msr Milena Andrejić, kustos saradnik Muzeja grada Beograda.

Izložba je svoju premijeru imala u okviru "Noći muzeja" u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", a u Konaku kneginje Ljubice može se pogledati do 19. avgusta.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE