Male šanse za dogovor o Prevlaci

Autor:

Gotovo je nemoguće da Crna Gora i Hrvatska postignu bilateralni dogovor o razgraničenju na Prevlaci.

5
A- A A+
Hrvatska, zastava Hrvatske, hrvatska zastava, hrvatska, Hrvati Foto: MN Press

 Nemoguće je da Crna Gora i Hrvatska postignu bilateralni dogovor o razgraničenju na Prevlaci, već će to pitanje 'završiti' pred međunarodnim sudom, saglasni su hrvatski analitičar Davor Đenero i nekadašnji crnogorski šef diplomatije, Branko Lukovac.

Hrvatska Vlada saopštila je u utorak da je spremna za bilateralni dogovor sa Crnom Gorom u vezi sa pitanjima Prevlake.

Đenero je za Pobjedu kazao da je to što je učinila Hrvatska samo impuls da se uđe u još jedan krug razgovora, kako bi se postigao dogovor o tome koji sud će odlučivati o pitanju Prevlake.

Prevlaka nije "otvoreno pitanje"


"Treba se dogovoriti da li će to biti Međunarodni sud pravde, pred kojim je i za Hrvatsku i za Crnu Goru postupak besplatan, jer je to sud Ujedinjenih nacija ili Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu, pred kojim je, takođe, besplatan postupak za ove dve zemlje", rekao je Đenero.

On je naveo da nije uveren da je moguće postići bilateralni sporazum o razgraničenju na Prevlaci.

“Ne verujem da će Hrvatska ikad više pristati na ad hoc arbitraže, kao što je pristala pritisnuta od Slovenije, nego da će insistirati na tome da se problem rešava po međunarodnom pravu”, kazao je Đenero.

On je dodao da je Hrvatskoj u interesu da se pitanje Prevlake pokrene samo zbog toga što je ono daleko manje složeno nego rešavanje pitanja s Bosnom i Hercegovinom (BiH) i Srbijom.

Lukovac je kazao za Pobjedu da bi bilo dobro kada bi se dogovor mogao postići, ali da ne veruje u to.

“Smatram da neće biti moguće da se pitanje razgraničenja bilateralno riješi, s obzirom na to da su političke strukture i u jednoj i u drugoj državi uverene da Prevlaka pripada baš njima. Oni ne mogu bez velikog rizika da odstupe od onoga što su očekivanja njihove političke javnosti”, rekao je Lukovac.

Zbog toga je, kako smatra, realnija opcija da se to pitanje prepusti Međunarodnom sudu pravde.

Prema njegovim rečima, Crna Gora i Hrvatska treba da postignu sporazum i o mandatu suda koji će odlučivati o tom pitanju.

“Problem je u tome što Hrvatska smatra da samo treba da se presudi vezano za granicu na moru, crnogorska strana je za to da se mandat suda odnosi i na razgraničenje na kopnu. Zato to pitanje još nije dato sudu”, rekao je Lukovac.

Prostor poluostrva funkcioniše na osnovu privremenog sporazuma o Prevlaci od 2002. godine.

Dve vlade su se u to vreme dogovorile da otvore proces dogovora o trajnom ješenju, jer u članu 2 Sporazuma piše da odredbe Protokola ni na jedan način ne prejudiciraju razgraničenje dve države.

Povezano

Sve vesti