Tramp slavi rođendan, evo koliko je napunio

Autor:

Američki predsednik Donald Tramp danas slavi 72. rođendan.

7
A- A A+

  Rođendansku čestitku Trampu između ostalih uputio je i ruski predsednik Vladimir Putin.

Američki predsednik rođen je 14. juna 1946. godine, a danas puni 72 godine.

Rođen je u Kvinsu, Njujork, kao četvrto od petoro dece uspešnog poslovnog čoveka Freda Trampa.

Završio je vojnu školu, Vojnu akademiju Njujork, po svemu sudeći po želji roditelja. Potom je studirao, takođe u Njujorku, na katoličkom Fordhajm univerzitetu, a zatim je diplomirao na poslovnoj školi Vorton, Univerziteta Pensilvanija, Filadelfija, 1968. godine.

TEŽAK VIŠE MILIJARDI...

Nastavio je očev biznis s nekretninama. U preduzeću "Elizabeta Tramp i sin" zaposlio se posle studija, da bi već 1971. postao direktor preoblikovane kompanije.

Postupno, tokom osamdesetih, što je inače bio period neverovatnog buma biznisa s nekretninama u SAD, stvorio je ogromnu poslovnu imperiju, i postao jedan od najbogatijih ne samo u toj branši.

Osim nekretnina, njegovu poslovnu imperija čine hoteli, transportna preduzeća, sportski klubovi, organizovanje igara na sreću, odnosno kockarnice, pa čak i franšize za zakmičenja za razne misice, uključujući izboze za mis SAD i mis univerzum.

Zašto Kim Džong Un danas ne slavi rođendan (FOTO)

U svom je poslu imao uspone i padove, pa je tako, nakon izbijanja globalne krize 2008.godine imao pretrpeo ogromne gubitke, kao i u više navrata devedesetih, ali se posle uspešno oporavljao.

Prema listi magazina Forbs za 2010. odnosno 2011. godinu, njegovo bogatstvo procenjivano je na oko dve milijarde dolara. Danas iznosi oko 3,7 milijardi, mada se ponegde navode i procene da je to gotovo pet milijardi dolara.

U trećem je braku, sa Melanijom Tramp, rođenom u Sloveniji, u bivšoj Jugoslaviji. Prethodno je bio oženjen Ivanom Zelničkovom, Čehinjom, a potom Marlom Mejplz.

Svetska javnost ga je upamtila kao zvezdu rijaliti TV serijala "Šegrt" (The Apprentice) 2004. godine, na TV mreži EnBiSi, gde je bio glavni producent i, još važnije, voditelj.

Doduše, i njegovi krupni poslovni poduhvati imali su neretko i reklamnu notu, što je vidno i na velikim građevinama koje je stvorio a koji nose nazive: Trump Tower, Trump Taj Mahal."

U januaru 2017. godine inaugurisan je kao 45. predsednik Amerike.

Povezano

Sve vesti