Letovanje: Potrebni dokumenti, kazne, cene goriva

Autor:

Dobra priprema za letovanje je "pola posla" kako bi vam ono ostalo u najlepšem sećanju

15
A- A A+
autoput, put, drum, saobraćaj, vožnja, putevi Foto: MONDO/Predrag Vujić

Putovanje kolima na more mnogim vozačima predstavlja uživanje, ali pod uslovom da je pre toga izvršena ozbiljna priprema.  

Bez obzira na godište, automobil bi trebalo pregledati u servisu jer vas čeka put od više od hiljadu kilometara, tokom kojeg se neki manji kvar može pretvoriti u veći, koji vas može koštati novca, vremena i, na kraju krajeva, može vam pokvariti letovanje.

Dokumenta

Što se dokumenata tiče, pasoš mora da vam traje još najmanje tri meseca od prelaska granice. Isto važi i za vozačke i saobraćajne dozvole.

Kućni ljubimci se mogu privremeno unositi pod uslovom da mogu da se identifikuju preko čipa ili pečata, da imaju potvrdu o zdravstvenom stanju i dokaz da su vakcinisani protiv besnila.

Saveti za putovanja sa kućnim ljubimcima

Ako imate novu, biometrijsku vozačku dozvolu,međunarodna vozačka dozvola (MVD) vam nije potrebna u zemljama u koje naši turisti najčešće putuju kolima, kao što su Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Bugarska, a od skoro i Grčka.

Za slučaj da idete put Italije, Španije ili Francuske, onda bi trebalo izvaditi ovaj dokument. MVD košta oko 3.000 dinara i važi tri godine, osim u slučaju da vam nacionalna ističe pre.

Čuveni "zeleni karton", odnosno međunarodna potvrda osiguranja od autoodgovornosti, potrebna je ako idete ili prolazite kroz Makedoniju i BiH. Ovaj papir izdaje osiguravajuće društvo kod kog ste osigurali vozilo.

Još jedan dokument vam je obavezan ako u inostranstvu upravljate automobilom koji se ne vodi na vas. To je "dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu", koja košta 1.500 dinara i ima rok važenja godinu dana.

Kazne

Grčka je nedavno pooštrila svoju kaznenu politiku. Osim viših kazni, više se ne može platiti 50 odsto kazne u roku od osam dana, a počelo je i skidanje tablica, kao i oduzimanje vozačkih dozvola na period od čak 60 dana.

Ovo su iznosi najčešćih kazni u zemljama regiona:

kazne, region Foto: MONDO/Marko Tanasković

Što se tiče opreme u kolima, potrebno je imati svetloreflektujući prsluk, kojeg je obavezno nositi u slučaju da izlazite iz vozila na putu, prvu pomoć, trougao, kao i sajlu za vuču. Protivpožarni aparat je obavezan u Grčkoj, kao i Makedoniji i Bugarskoj, ako imati auto na plin.

Putovanje u zemlje Evropske unije donosi određena ograničenja. Zabranjeno je unositi u EU meso i mleko, kao i mesne i mlečne proizvode čije je poreklo izvan EU.

Lekovi se mogu unositi samo u količinama dovoljnim za ličnu upotrebu za vreme boravka ili tranzita. Pojedine države traže na uvid i lekarske recepte.

U EU je, bez prijavljivanja, dozvoljeno uneti najviše 10.000 evra u kešu.

Pazite na temperaturu u vozilu

Opšte preporuke

Bez obzira kako putujete na odmor, preporuka je da se imate fotokopiju prve stranice pasoša i lične karte, kao i da ne držite sva dokumenta na jednom mestu, što je bitna stvar u slučaju da izgubite pasoš ili budete pokradeni.

Obavezno uplatite zdravstveno osiguranje kod ovlašćenih osiguravajućih društava za period ukupnog planiranog boravka u inostranstvu. U slučaju da su vam potrebne medicinske usluge, pre odlaska lekaru, prvo kontaktirajte osiguravajuće društvo.

Imajte zapisan telefonski broj i elektronsku adresu diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije u zemljama u koje putujete. Ovde možete naći spisak svih naših ambasada i konzulata.

U slučaju udesa je neophodno pozvati policiju koja će sačiniti zapisnik koji je dokaz za naplatu štete. Ako procenite da prilikom udesa nije nastala šteta veća od 500 evra, dovoljno je da one strane popune Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.  

Ukoliko niste sigurni kolika je šteta, uvek vam ostaje mogućnost da pozovete policiju da dođe i eventualno izvrši uviđaj. Često se dešava da saobraćajni policajac po izlasku na lice mesta, uputi učesnike da ipak popune Evropski izveštaj.

U svakom slučaju, obavezno kontaktirajte vašu osiguravajući kuću, a preporuka je i da se načini što više fotografija saobraćajke.

Cene goriva

S obzirom na značajni porast cena goriva, prenosimo vam aktuelne cene goriva u regionu, kako bi mogli da proračunate gde vam i kad isplati sipati.

Izvor: globalpetrolprices.com Foto: MONDO/Marko Tanasković Izvor: globalpetrolprices.com

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti