Festival Krokodil - IZMENA!

Autor:

Zbog najavljenih loših vremenskih uslova prvo veče festivala KROKODIL (petak 15. jun) pomera se u glavnu dvoranu nove Kombank dvorane (bivši Dom sindikata), Dečanska 14.

Festival Krokodil - IZMENA! Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Osim prve večeri pomera se i svečani koktel sa otvaranjem izložbe zakazan za 19:15h. Drugo veče festivala KROKODIL održaće se tradicionalno na platou ispred muzeja Jugoslavije u subotu 16. juna od 20 sati.

Otvaranje festivala obeležiće izložba i projekcija dokumentarnog filma "Okrutni optimizam-naših prvih deset godina".

Festival će imati intezivan program, koji se jednim delom dešava na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije. U pitanju su festivalske večeri, koje će se održati 15. i 16. juna, u toku kojih će se predstaviti značajna imena iz različitih oblasti.

Iz Los Anđelesa dolazi Mira Furlan, a tu su i Vedrana Rudan, Marko Vidojković, Abdulah Sidran, Marko Tomaš, Rumena Bužarovska, Dejan Atanacković, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade.

Mira Furlan o "umetnici" Kim Kardašijan!

Na festivalu će, takođe, učestvovati i Boris Dežulović, Njuzbar iz Zagreba, a druge večeri Njuznet i Zoran Kesić.

Koncerte će održati Kralj Čačka i Bojana Vunturišević.

Debatni program festivala KROKODIL održava se u Centru za kulturnu dekontaminiaciju, i to 16. juna od podneva i podeljen je u tri celine. Prva nosi naziv "Ko j*** knjigu?", a druga debatna celina je motivisana knjigom Ranka Bugarskog "Govorite li zajednički?" koja je plod deklaracije o zajedničkom jeziku, dok je treća celina ujedno i omaž nedavno preminulom Predragu Luciću, i nosi naziv "Filter Jugoslavija".

Nakon projekta "Jezici i nacionalizmi", koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i nakon njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, na kojoj je radilo 30 lingvista i drugih eksperta i koju je svojim potpisima podržalo oko deset hiljada ljudi iz čitavog sveta – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom "Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma", koji je na konferenciji predstavila istoričarka Dubravka Stojanović.

Ona je rekla da će ovaj projekat trajati naredne tri godine, te da su se jugoslovenski ratovi preselili u oblast istorije.

Povezano

Sve vesti