mondo.rs,MONDO/Agencije

Kritična tačka: POTOP na Voždovcu

Kritična tačka u Beogradu, posle jučerašnjih intenzivnih pljuskova i padavina od preko 20 litara po kvadratnom metru u roku od nekoliko sati, je Ulica vojvode Vlahovića u naselju Padina na Voždovcu.

9
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

    Prema rečima pomoćnika gradonačelnika grada Beograda Aleksandra Markovića, to je naselje u kojem je neplanska izgradnja dobila široke razmere, a nije izgrađena odgovarajuća kišna i fekalna kanalizaciona mreža pa postojeća fekalna kanalizacija ne može da prihvati svu količinu vode koja se skuplja u najnižoj zoni Ulice vojvode Vlahovića što dovodi do zaustavljanja saobraćaja.

Jedino rešenje za ovu lokaciju je da Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda izgradi kišnu i fekalnu kanalizaciju dovoljnog kapaciteta, kaže on.

Inače, JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" imalo je na terenu više 20 mobilnih ekipa koje su intervenisale na kritičnim mestima, koja su poznata po zadržavanju vode na kolovozu, kao i na osnovu poziva koje građani upućuju preko gradskog kol-centra.

Kiša napravila haos u Beogradu

"U toku jučerašnjeg dana primili smo 93 poziva.Takođe, bili smo angažovani na tome da obezbedimo neprekidan rad kanalizacionih crpnih stanica, kako bismo predupredili izlivanje većih razmera", kaže Marković.

Uhvatio se za zavesu i spasao sigurnog utapanja!

Maj i jun su u Beogradu prepoznatljivi po ekstremnim pljuskovima, navodi Marković i kaže da kanalizaciona mreža nema u svim delovima grada dovoljan kapacitet da može trenutno da evakuiše kompletan protok vode koji se formira.

"Ovo je naročito karakteristično u zonama gde su izražene visinske razlike u kotama terena, pa je kocentracija protoka vode mnogo brža. U takvim situacijama dolazi do kratkotrajnog formiranja natpritiska vode i do izbijanja vode iz šahtova", dodao je Marković.

On je istakao da je danas na beogradskim ulicama isti broj ekipa koje dežuraju tokom 24 časa.

Zbog najavljenih padavina, naveo je Marković, preventivno kontrolišemo poznata problematična mesta gde je dolazilo do izlivanja i zadržavanja vode, saopštio je Beoinfo.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.