• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bune se i Poljaci, malina - pola evra

Izvor MONDO/Beta

Kao da su ove godine inspirisani protestima u Srbiji, i poljski malinari su ovih dana najavili da prestaju da beru maline, crne ribizle i drugo slično voće u nastojanju da nateraju prerađivače da povećaju otkupne cene.

 Cena maline - i Poljaci se pobunili Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

I oni tvrde da su cene po kojima oni moraju da prodaju trenutno niže od troškova proizvodnje, pa traže od poljske vlade da donese novi zakon o otkupu.

Prema podacima Instituta ekonomije poljoprivrede proizvodnja jednog kilograma malina ove godine u Poljskoj košta 0,79 evra a maline hladnjače i prerađivači otkupljuju ih po ceni od svega 0,51 do 0,56 evra za kilogram, dok se prošlogodišnja otkupna cena kretala oko 0,81 evra.

Srbija:Blokade zbog 1,5 € po kilogramu

Srpski malinari baš cene svoju malinu, jer su krenuli u blokade puteva kada im je ponuđena cena od oko 0,85 evra po kilogramu, dok oni traže najmanje 1,5 evra. I ove godine, kao i gotovo svake prethodne, u proleće kreće besmisleno natezanje oko cene maline, koja se formira na slobodnom tržištu. Malinari traže da Vlada određue (visoku) cenu) i tvrde da se otkupljiuvači ponašaju kao monopolisti ili da kartelski dogovaraju cene. Tako će ostati i ubuduće, jer malinari nisu iskoristili prilike da se organizuju i da sami, uz subvencije države, podignu hladnjače i tako "diktiraju cenu".

"Želimo da dobijemo 0,23 evra više po kilogramu. To zaista nisu preterani zahtevi. Da su plantažeri u martu znali da će im u junu plaćati maline pola evra, onda ne bi prskali, ne bi povećavali troškove. A vlada nam je dala zakon o otkupu kojim možemo da obrišemo zadnjicu. Cene se menjaju iz dana u dan", kazao je za današnju Gazetu viborču Kšištof Cibulak iz poljskog Saveza voćara.

Haos s malinarima, blokirali put, pa na policiju!

Probleme poljskih malinara pogoršava i to što nisu u stanju za cenu koju nude, 0,28 evra po kilogramu da nađu berače.

"Danas mi je potrebno 12 ljudi a imam samo sedam. Kolegi je potrebno 50 a ima 19 radnika. Voće nam pada na zemlju neobrano. Poljaci uopšte neće da rade a Ukrajinci biraju građevinu jer tamo su zarade veće", kazao je jedan od poljskih malinara Slavomir Bžostek.

Cibulak i poljski malinari ne kriju da su ih inspirisali protesti malinara u Srbiji koji su blokirali puteve da bi vlada na kraju podigla otkupnu cenu.

Niko neće da radi za 600 evra mesečno!

Odluku da prekinu berbu i da ne nude maline u otkup poljski malinari doneli su u želji da pored povećanja otkupne cene vlada izmeni Zakon o otkupu tako da i malinari kao plantažeri duvana znaju u proleće kako će se kretati otkupne cene a ne da im, kao sada, otkupnu cenu određuju na dan kada preuzimaju voće.

Poljska je zajedno sa Srbijom evropska velesila u proizvodnji i izvozu malina. Srpska malina jeste kvalitetnija ali Poljaci svoju proizvode "industrijski", pa se godišnje se sa poljskih plantaža ubere oko 100.000 tona. Najveći deo berbe završava u prerađivačkoj industriji koja je i glavni akter koji određuje otkupne cene.

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tučak

Bolje im i to nego nista kom se ne svidja ne mora ni da radi to.

Gremlin

Ovi udaraju minuse i na vesti iz Poljske

auuu

Ljudi...9€ kosta pakovanje smrznutih od kg u Svedskoj. Grehota je ljudima ne dati to sto traze za kilogram.

special image