BELEF počinje 22. juna!

Autor:

Čak 25 različitih događaja na 27. izdanju Beogradskog letnjeg festivala.

BELEF počinje 22. juna! Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Svečano otvaranje 27. BELEF festivala biće u petak, 22. juna u Kombank dvorani. Nastupom koji počinje u 20 časova predstaviće se GIPAC Summer Music Festival iz NR Kine, a sa njima će nastupiti i solisti Beogradske opere.

Svečanom otvaranju će prethoditi performans na platou u izvođenju studenata Instituta za umetničku igru.

Koncert povodom otvaranja Beogradskog letnjeg festivala 2018. (BELEF) biće predstavljen kao saradnja između grada Beograda, Global Intercultural Performing Arts Cast (GIPAC), International Prodigy Orchestra and Choir (IPOC), kao i Fonda za mlade talente.
Koncert otvaranja, vođen umetničkim direktorom BELEF-a Aleksandrom Ilićem i glavnim dirigentom IPOC-a Džin Fu, prikazaće interdisciplinarnost kroz ples, teatar i orkestarsku muziku. Program orkestra naglašava svoj izrazito međunarodni karakter što je u skladu sa ugledom BELEF-a kao međunarodnog festivala. Repertoar koji će izvesti IPOC orkestar obuhvata: "Fantaziju na srpske teme", ruskog kompozitora Nikolaja Rimskog Korsakova; "Narodne pesme Somerseta", engleskog kompozitora Ralfa Vogana Vilijamsa; "Fanfare za običnog čoveka", američkog kompozitora Arona Koplanda; "Ples naroda Jao", kineskih kompozitora Liju Tiješana i Mao Juana kao i "Farandolu", iz svite "Larlesen", francuskog kompozitora Žorža Bizea.

BELEF, simbol beogradskog letnjeg umetničkog raja, prikazaće takođe međunarodne renomirane pevače poput srpske primadone Jasmine Trumbetaš Petrović, prvakinje opere Narodnog pozorišta u Beogradu, ali i pevače koji su takođe ranije sarađivali sa orkestrom IPOC Vanže Žang, Džongtao Li i Marije Jelić.

Osim solo i duetskih numera sa orkestrom, ceremonija svečanog otvaranja će biti zaokružena zajedničkim nastupom pevača, plesača i orkestra okupljenih oko srpske tradicionalne numere "Tamo daleko" i "Libiamo" iz opere "La Traviata", italijanskog kompozitora Đuzepea Verdija.

Ovogodišnje 27. izdanje Beogradskog letnjeg festivala publici će predstaviti 25 različitih događaja: koncerata klasične i zabavne pop muzike, dramskih predstava, savremene igre, instalacija, izložbi, radionica i diskusija.

Festival je realizovan uz podršku Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Francuskog instituta za kulturu, Ambasade Izraela i Austrijskog kulturnog foruma.

Povezano

Sve vesti