Kineska policija ništa ne prepušta slučaju

Autor:

Nakon prskanja pešaka, kineska policija koristi i zvučno snimanje saobraćaja, korišćenje pametnih naočara i – korišćenje RFID čipova kojima će pratiti sve nove automobile

Kineska policija sve više koristi napredne tehnologije kako bi smanjila saobraćajne prekršaje, ali i smanjila zagađenje vazduha.

Nakon prskanja pešaka u gradu Daje, policija najmnogoljudnije zemlje sveta je otišla korak dalje opremivši svoje pripadnike pametnim naočarima, koje imaju zadatak da prepoznaju lica, ali i vozila u roku od nekoliko sekundi.

Prva testiranja su dala odlične rezultate kada je pomoć ovih pomagala uočeno nekoliko osoba sa poternica.

U Kini je trenutno instalirano više od 170 miliona kamera za nadgledanje, a vlasti planiraju da taj broj utrostruče do 2020. godine.

Pre toga, odnosno od sledeće godine svi novoregistrovani automobili moraće da imaju RFID čip na vetrobranskom staklu, piše Vol Strit Džurnal.

Zahvaljujući ovom dodatku pratiće se saobraćaj, zagađenje, kao i javna bezbednost.

U bazi će biti memorisana registracija i boja vozila, a čitači, postavljeni uz saobraćajnice, očitavaće čipove i slati informacije vlastima.

Zakrčenost kineskih puteva je neverovatna, a samo na pekinškim ulicama se nalazi više od pet miliona vozila. Kina je ujedno i jedna od najopasnijih zemalja na svetu za vozače, jer, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 2013. život je izgubilo čak 260.000 učesnika u drumskom saobraćaju.

Zagađenje i bukom

Količina vozila na ulicama kineskih zagađuje okolinu izduvnim gasovima, ali i bukom. Peking je šesti najbučniji grad na svetu.

Osim zvuka motora, značajan faktor, koji utiče na buku, jeste i preterana upotreba sirena. Kako bi smanjili njihovo (nepotrebno) korišćenje, u Pekingu je instalirano 20 zvučnih kamera koje imaju zadatak da prepoznaju automobil koji "trubi".

Kamere, instalirane pored škola i bolnica, snimaju HD sliku i ton uz pomoć 32 mikrofona. Na osnovu snimka, policija locira nepotrebnu ili suvišnu upotrebu automobilske sirene i kažnjava vlasnika vozila iznosom od oko 14 evra.

Pored Pekinga, ove kamere je dobilo još oko 40 kineskih gradova, a njihova tačnost je viša od 92 odsto.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti