Evo šta vam radi opijanje po žurkama

Autor:

Postoji dobar razlog zasto je alkohol zabranjen do određenih godina...

0
A- A A+
kokteli, alkohol, piće, koktel, pijanstvo Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Ispijanje alkohola u tinejdžerskim godinama utiče na razvoj mozga i može da izazove slabljenje pamćenja u kasnijim godinama, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Alkohol generalno nije prijatelj ni mozgu ni telu i povećava rizik od poremećaja pritiska, srčanih bolesti, moždanog udara i gubitka pamćenja, a posledice vremenom ne popuštaju. 

Iako su oni ispod zakonske granice konzumiranja alkohola, adolescenti starosti između 12 i 20 godina popiju više od deset odsto ukupno konzumiranog alkohola u SAD.

Ista grupa je posebno ranjiva na prekomerno ispijanje alkohola, kažu naučnici sa Univerziteta Kolumbija. Oni tvrde da je alkohol u ovom uzrastu toksičan za mozak koji je u razvoju, zbog čega u kasnijem dobu ljudi brže gube pamćenje.

Izvor: YouTube

Opijanje u bilo kom dobu može da bude štetno za mozak ili telo, ali naučnici tvrde da posledice mogu da budu trajne i u kasnijem periodu.

Od kraja devedesetih godina prošlog veka, opijanje je među učenicima i studentima bilo je donekle u padu u SAD, iako je prošle godine zabeležen porast među starijim srednjoškolcima.

Zašto pijemo alkohol i šta to govori o nama

Povezano

Sve vesti