• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"U Srbiji cene dobre a skoro nemački kvalitet"

Izvor Tanjug

Nemačke kompanije sve više traže dobavljače iz Srbije zbog konkurentnih cena i dobrog kvaliteta, a naročito su zainteresovani za metaloprerađivački sektor, autoindustriju i industriju plastike...

 Frankfurt - Nemci sve više traže dobavljače iz Srbije Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Više od 30 srpskih kompanija je danas održalo poslovne sastanke (B2B) na Danu dobavljača u Frankfurtu sa ukupno 133 kompanije iz Nemačke, u okviri projekta "Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zadnog Balkana".

Nemci jesu zahtevni i imaju visoke standarde i nisu "naivni" pregovarači, ali kada sa njima počnete da radite posle početnih teškoća dobijete dobar i siguran posao, kažu srpski privrednici, koji su bili najbrojniji među ukupno 43 preduzeća sa prostora Zapadnog Balkana.

Poslovi bujaju

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Ronald Zeliger je istakao da su se dobavljači iz Srbije pokazali kao veoma pouzdani partneri. Zeliger je rekao Tanjugu da je to četvrti Dan dobavljača za zemlje Zapadnog Balkana i da se vrednost ugovora svake godine udvostručuje. "Vrednost posla koji su obuhvaćeni ugovorima su prve godine iznosili oko 550.000 evra, a prošle godine oko 2,8 miliona evra", naglasio je Zeliger.

Sa druge strane, nemački privrednici su rekli Tanjugu da šire poslovanje i da su im potrebni dobavljači iz Srbije, kao i da su im srpske firme vrlo zanimljive za saradnju, ali da su na prvom mestu pouzdanost, konkurentne cene i proizvodni kapaciteti.

Direktor prodaje u firmi Buhler tehnolodžis iz Ratingena kaže da traže partnere u Srbiji i da već drugi put učestvuje na Danu dobavljača za Zapadni Balkan.

"Imam dobra iskustva sa firmama iz Srbije i hoćemo da nađemo još partnera. Znamo da su to veoma obrazovani i tehnički potkovani ljudi. Nama su vrlo zanimljive kompanije iz oblasti plastike i metala i zato sam ovde", rekao je on.

Kristof Trembačovski iz firme Stabilus iz Koblenca je rekao da, takođe, dolaze iz sektora dobavljača autoindustrije i da već imaju odličnu saradnju sa srpskim firmama, ali da ne može da okrije njihova imena.

"Tražimo još partnera iz Srbije pošto imamo odlično iskustvo u prethodnim godinama".

On je kazao da je toj kompaniji najvažnije da je u pitanju dugoročno partnerstvo, kao i da su u pitanju iskusni partneri koji mogu da im pomognu da se specijalizuju u određenim oblastima.

"Pre dve godine smo počeli da sarađujemo sa firmama u Srbiji. Kvalitet je dobar i uporediv sa nemačkim kvalitetom. Imamo iskustva i sa firmama iz drugih zemalja Zapadnog Balkana, centralne i istočne Evrope".

A cene - gotovo kineske

Generalni direktor firme SCGM iz Kragujevca Sandra Čađenović je rekla da se bave razvojem kompleksnih plastičnih delova i izradom alata za brizganje plastičnih delova, samim brizganjem i montažom, kao i da 98 odsto proizvodnje izvoze na nemačko tržište. "Naš fokus je na plastičnim delovima, imamo bliske kontakte sa nemačkim klijentima i saradnja je odlična. Naše cene su definitivno konkurentne u odnosu na ostale države i često nas upoređuju sa Kinom". Rekla je da su carinske procedure bile problem u početku pošto još nismo članica EU, ali da se to posle nekog perioda uhodavanja prevaziđe.

Trembačovski je rekao da ta firma ima i dve velike proizvodne fabrike u Rumuniji i da stalno traže nove dobavljače u tom delu Evrope, kao i da su do sada sarađivali i sa Slovenijom i BiH.

Aleksander Strnad iz kompanije Šafler kaže da je ta kompanija iz oblasti autoindustrije i da su veliki dobavljač autodelova.

"Zbog toga su nam potrebni manji dobavljači iz regiona ZB. Sa Srbijom do sada nemamo iskustva, ali imamo sa kompanijama sa Balkana".

Ističe da su toj kompaniji najvažniji uslovi pouzdanost, konkurente cene i kapaciteti u proizvodnji.

Aleksandar Jovanović iz firme Metech u Smederevu je kazao da proizvode kompletne delove od lima, ali i gotove mašine i da su već četvrti put na Danu dobavljača sa nemačkim kompanijama pošto imaju pozitivna iskustva.

"U početku je potrebno neko vreme da se saradnja razvije i potrebna su ulaganje sa obe strane, ali posle se vidi da je to dobar posao. Nemci jesu zahtevni, ali takve su sve vodeće firme u svetu - imaju vrlo visoke standarde".

On je rekao da je dobro što nemačke kompanije vole sve precizno da definišu, tako da nema puno prostora za improvizaciju, ali da se upravo tako i ostvaruje dugoročno stabilan posao.

Metech proizvodi delove potrebne za razne industrije, na primer, oplate, kučišta, okvire za elektronske kompotnete, delove za autobuse, pumpe i slično.

Nemačko - srpska privredna komora AHK Srbija, predstavništva nemačke privrede u zemljama ZB (AHK), kao i Nemačko udruženje za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V) organizovali su za kompanije iz Srbije i zemalja Zapadnog Balkana da budu deo regionalnog B2B projekta "Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama ZB", koji je održan četvrtu godinu zaredom.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bitter-Sweet

Neko je ovde lud...

Kragujevac

I nize

Dzonsi

Plate su iste kao u Kini,zasto bi se cene razlikovale?!

special image