OTVORILI loptu za Svetsko prvenstvo (VIDEO)

Autor:

Da li je "telstar 18" savršenija od originalne "telstar" lopte?

OTVORILI loptu za Svetsko prvenstvo (VIDEO) Foto: MONDO/Stefan Stojanović
Školski projekat

"What's inside" je nastao kao školski projekat kako bi se videlo šta se nalazi u različitim sportskim loptama.

Ekipa poznatog YouTube kanala "What's Inside" (Šta je unutra) odlučila je da zaviri u jedan od najpopularnijih predmeta trenutno na svetu – u zvaničnu loptu Svetskog prvenstva u fudbalu.

U njihovom slučaju zaviriti znači otvoriti predmeta običnom prilično nasilnom metodom. Oni su do sada pred kamerama pokazali šta se nalazi unutar zvečarkine zvečke, osinjeg gnezda, čuvenog zlatnog YouTube tastera i mnogih drugih predmeta.

Sada je red došao na loptu, odnosno lopte kojima su se igrala fudbalska prvenstva 1930, 1974. i aktuelno 2018.

Izvor: YouTube/What's Inside?

Kao što ste mogli da vidite na snimku, unutar originalne lopte "adidas telstar 18", koja košta 150 evra, nalazi se – ništa. Spoljašnji sloj je debeo nekoliko milimetara i sastoji od pene i gumenog unutrašnjeg sloja, takozvanog mehura.

Za razliku od većine lopti, "telstar 18" mehur je zalepljen za spoljašnji sloj, što omogućava lopti da leti pravolinijski. U spoljašnjem sloju se nalazi i jedan NFC čip, pa je loptu moguće povezati sa mobilnim telefonom.

Nakon aktuelne, oni su rasporili i originalnu "telstar" loptu, koji se igralo Svetsko prvenstvo u Meksiku 1970. Kod čuvene "bubamare", osim zasebne unutrašnje lopte, može se videti i da su sva 32 spoljašnja elementa međusobno zašivena.

"Telstar 18" se sastoji od samo šest elemenata koji su zalepljeni jedan za drugi.

Šta kaže naš reprezentativni golman o novoj lopti

Na kraju su otvorili i loptu kojom se igralo prvo Svetsko prvenstvo. Na njihovu žalost, ona nije bila originalna, jer teško da su tada lopte punili plastičnom ambalažom.

Povezano

Sve vesti