Mlađa deca manje inteligentna, krivi roditelji!

Autor:

Otkriće koje bi moglo da "posvađa" pojedine članove porodice - starija deca su inteligentnija od mlađe braće i/ili sestara, a za to su odgovorni roditelji!

Mlađa deca manje inteligentna, krivi roditelji! Foto: Mondo/Goran Sivački ilustracija

Istraživači sa Univerziteta u Hjustonu i Šefildu otkrili su da postoji "snažna negativna veza u redosledu rođenja i kognitivnim sposobnostima deteta".

Drugim rečima, što više starijih braće i sestara imate, to ste verovatno manje inteligentni, barem prema rezultatima ove studije.

Osim toga, naučnici su otkrili da starija deca imaju više samopouzdanja i više veruju u svoju inteligenciju, dok mlađa deca nisu toliko samouverena.

Ali, postoje i neke varijacije na ovu temu - istraživači su otkrili da su efekti redosleda rođenja na testovima kognitivnih sposobnosti veći kada se isključi matematika.

Kao moguć razlog za to, stručnjaci navode da roditelji često čitaju deci kod kuće, dok se matematičke veštine stiču najčešće u učionicama.

Međutim, razlike među decom su evidentne pre nego što uopšte krenu u školu.

"Kasnije rođena deca imaju lošije kognitivne sposobnosti od veoma ranog perioda života, dosta pre nego što krenu u školu", kažu istraživači.

Da bi došli do ovakvih zaključaka, naučnici su analizirali rezultate više od 5.000 mališana, izučavajući njihove sposobnosti čitanja i vokabular svake dve godine, do trenutka kada su napunili 14 godina.

Odakle takve razlike među decom iz iste porodice? Sudeći prema istraživačima, za to su zaslužne varijacije roditeljske pažnje. Što više starijih braća i sestara imate, to ste verovatno manje pažnje dobijali od roditelja, a posledica toga je da ste bili manje dobri na akademskim testovima.

"Iako kasnije rođena deca nisu ni na koji način u lošijoj poziciji kada je reč o zdravlju ili razvoju, utvrdili smo da im roditelji posveđuju manje pažnje i manje podrške u kognitivnom razvoju nego što je to bio slučaj sa njihovim prvim detetom", objašnjavaju naučnici.

Prvorođena deca dobijaju više mentalne stimulacije u ranim godinama svog života i zbog toga imaju razvijenije moždane funkvije nego njihova mlađa braća ili sestre.

Iako su praktično roditelji krivi za to što su mlađa deca manje inteligentna, naučnici ističu da im to ne treba uzeti za zlo jer, što više dece imaju, to imaju i više obaveza, pa samim tim i manje vremena da se posvete deci. 

Povezano

Sve vesti