mondo.rs,MONDO/Agencije

"Matičarka, normalno": Parada ponosa u subotu!

Ovogodišnja prva Parada ponosa u Srbiji biće održana u subotu, 23. juna, i kretaće se od Pionirskog do Studentskog parka, saopštio je Organizacioni odbor Parade ponosa Srbije.

8
A- A A+
parada ponosa, prajd, gej parada, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

U saopštenju organizatora se navodi da je slogan ovogodišnje parade "Matičarka, normalno!" izabran kako bi se skrenula pažnja na "pravnu nevidljivost" seksualnih manjina i "jer je država dužna da prizna te zajednice".

"Više od 20.000 transrodnih osoba u Srbiji još ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantovana prava. Takođe, država ne daje mogućnost da istopolne veze budu priznate pred zakonom, oduzimajući mogućnost za ostvarenje mnogih prava", navodi se u saopštenju.

Zahtevi koji će biti izneti prilikom Parade ponosa se odnose na donošenje zakonskog okvira kojim će se transrodnim osobama omogućiti pravna vidljivost, donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV virusa i AIDS-a, posebno kod mladih, kao i pružanje pune zdravstvene zaštite obolelima.

Planirano je da parada počne u 11 časova.

Tel Aviv: Na gej paradi 250.000 ljudi FOTO

Parada ponosa predstavlja centralni skup u Mesecu ponosa, koji se obeležava tokom jula širom sveta u znak sećanja na Stounvolske nemire, prve demostracije pripadnika LGBTQ+ populacije protiv progona seksualnih manjina u SAD.

I u septembru u Beogradu biće održana druga Parada ponosa ove godine. Planirani datum je 16. septembar, a slogan parada koju organizuje šest organizacije biće "Reci da".

I ove godine dve parade ponosa u Beogradu

Organizatori Parade ponosa Beograd, najavljene za septembar, zahtevaju odgovornost države za zaštitu ljudskih prava LGBT+ osoba, sankcionisanje nasilja nad LGBT+ osobama, usvajanje zakona o rodnom identitetu i o registrovanim istopolnim zajednicama, podsticanje objektivnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o problemima LGBT+ osoba.

Takođe traže reformu sistema obrazovanja, uključujući uklanjanje diskriminatornih sadržaja iz udžbenika i usvajanje zakona koji će pored ostalih vidova vršnjačkog nasilja prepoznati i kazniti slučajeve koji su učinjeni zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta žrtve.

Povezano

Sve vesti