Tramp pod paljbom: Neće biti razdvajanja porodica

Američki predsednik Donald Tramp izdao je večeras, u neočekivanom preokretu, ukaz kako bi se izbeglo razdvajanje porodica migranata koji nezakonito predju u SAD preko meksičke granice.

9
A- A A+

Večerašnja najava, a potom i potpis iznenadila je veoma uzburkanu javnost, zbog čega je Tramp morao da brzo "gasi požar".

Tramp je potpisao izvršnu uredbu kojom se imigrantskim porodicama, koje ilegalno pređu južnu granicu SAD, omogućava da ostanu zajedno dok čekaju na ishod imigracionog postupka.

Obraćajući se u Beloj kući, Tramp je napomenuo da će se nastaviti politika "nulte tolerancije", koja podrazumeva krivično gonjenje svih odraslih osoba koje su uhvaćene kako prelaze granicu nelegalno.

Cilj uredbe je da se porodice drže na okupu dok su u pritvoru, da se ubrzaju njihovi slučajevi i da se od Ministarstva odbrane zatraži da pomogne da se pronađe smeštaj za porodice, navodi AP.

"Reč je o tome da se porodice drže na okupu dok istovremeno osiguravamo da imamo veoma snažnu, veoma jaku granicu", rekao je Tramp novinarima kada je potpisao uredbu, prenosi Rojters.

Predsednik SAD rekao je da ne voli prizor gde se deca odvajaju od svojih porodica.

"Želimo da porodice ostanu zajedno. To je veoma važno", rekao je Tramp tokom sastanka s republikanskim poslanicima u Beloj kući i dodao da će uskoro potpisati ukaz o tome.

Američka administracija je na meti žestokih kritika u zemlji i inostranstvu jer je za pet nedelja 2.300 maloletnika odvojeno od roditelja.

Inače, video-snimci dece u kavezima i zvučni snimak dece koja plaču razgnevili su mnoge u SAD, od krugova sveštenstva do uticajnih poslovnih lidera, ali su izazvali osudu i u drugim zemljama.

Čak su i pojedine aviokompanije zahtevale od savezne vlade da ne koristi nmjihobve aviona za prevoz dece koja su nasilno odvojena od roditelja.

Tramp se zalagao za zaustavljanje ilegalne imigracije i snažno je branio akcije svoje administracije, a demokratske poslanike je pozvao da stave tačku na razdvajanje porodica, iako njegovi republikanci kontrolišu oba doma u Kongresu dok je njegova administracija primenila spornu politiku koja je trenutno na snazi.

Tramp odvaja bebe od majki, i Melanija ljuta?

Anketa koju su agencija Rojters i institut Ipsos sproveli, a čiji su rezultati objavljeni juče, pokazuje da manje od trećine odraslih Amerikanaca podržava takvu politiku.

Predsednik odbora republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa Pol Rajan izjavio je ranije da će sutra predstaviti zakon o sprečavanju razdvajanja porodice migranata.

Američka vlasti su prošle nedelje saopštile da je nulta tolerancija prema migrantima na granici s Meksikom, od polovine aprila dovela do razdvajanja oko 2.000 dece od roditelja koji su privedeni zbog ilegalnog ulaska u zemlju.

Povezano

Sve vesti