Tanjug

Poražavajuće: Svaki treći student želi da ode

Autor:

Trećina studenata planira da nakon završenog fakulteta ode iz Srbije, a 90 odsto za to ima i podršku roditelja, iznela je zabrinjavajuće podatke ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović.

23
A- A A+
protesti, dan 16, studenti, demonstracije, izbori, izbori 2017 Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

Đukić Dejanović kaže da je to jedan od rezultata istraživanja "Migracije studenata", u kojem je učestvovalo 11.000 studenata sa državnih i privatnih fakulteta u Srbiji.

"Najbitniji podatak je da jedna trećina studenata planira da čim završi studije ode iz zemlje i to je poražavajući podatak. Od onih koji planiraju da odu, 90 odsto njih ima podršku roditelja, a 70 odsto već ima ili bliskog srodnika ili prijatelja, koji je negde u inostranstvu i koji bi mogao da im pomogne", istakla je Đukić Dejanović za TV Pink.

Među razlozima zašto žele da napuste zemlju, ministarka navodi da najčešće navode da žele da rade u svojoj struci, pristojno zarade, imaju krov nad glavom i obezbede svoju egzistenciju.

Sustižemo Rumune? Sve više emigranata iz Srbije

"Njihova želja je da rade u svojoj struci i da budu plaćeni kao u Nemačkoj ili Americi", naglasila je Đukić Dejanović.

Medicinari u Nemačku, softveraši u SAD

IT stručnjaci i medicinari su najčešći profili koji se školuju u Srbiji, a svoje znanje žele da unovče u inostranstvu. Istraživanje je pokazalo i da medicinari najčešće navode Nemačku kao zemlju u kojoj bi mogli da rade, dok 11 odsto studenata IT - ja želi da ide u Ameriku. "Po učestalosti gde žele da se zaposle to su Švajcarska, Austrija i Norveška. To su zemlje gde naši obrazovani ljudi idu", podvukla je Đukić Dejanović.

Ministarka upozorava da će, ako se tako nastavi, u narednim decenijama demografski profil Srbije u kulturološkom, ekonomskom, populacionom, intelektualnom smislu, biti još siromašniji.

"Zbog toga demografija i populaciona politika jesu briga Vlade Srbije, a smatram i da sa migrantima mora mnogo organizovanije da se radi, jer neće svi uspeti da odu preko, već će deo njih ostati ovde", istakla je Đukić Dejanović.

Međutim, ministarka je naglasila da je pozitivna strana istraživanja što je 50 odsto studenata reklo da ne bi otišli iz zemlje ako bi im država obezbedila "kredit za stan, za naučno-istraživački rad, bolji status, bolju mogućnost zaposlenja".

Kao odgovor na rezultate istraživanja, ministarka vidi u upisnoj potlici, koja podrazumeva da se školovanje podudara sa potrebama srpskog tržišta.

Povezano

Sve vesti