Beta

Oštra polemika: Koliko je Srba raseljeno s Kosova?

Autor:

Razlikuju se, i to veoma mnogo, podaci Vlade Srbije, Srpske liste iz tzv. Vlade Kosova i Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), o broju Srba koji su prinudno raseljeni s Kosova i Metohije. UNHCR falsifikuje podatke, kaže Beograd.

65
A- A A+
velika hoča, kosovo, izbeglice, prognani, raseljena, raseljeni, enklava Foto: Mondo/Goran Sivački

Prema podacima UNHCR, sa Kosova je raseljeno oko 72.000 Srba, a ne 200.000 kako tvrde zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u tzv. kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić (Srpska lista)i kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, piše "Koha ditore".

Jeftić je novinarima juče kazao da oko 200.000 raseljenih Srba ne mogu da se vrate na Kosovo, a Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da oko 220.000 Srba ne može da se vratiti na Kosovo i Metohiju.

Oni nisu samo broj, oni su NAŠI ljudi (FOTO,VIDEO)

Kancelariji UNHCR-a na Kosovu odbacila je te podatke kao netačne, a prema podacima kancelarije, sa Kosova je raseljeno tačno 89.480 osoba.

Od tog broja, prema podacima UNHCR-a 72.000 su raseljene u Srbiji, 729 osoba u Crnoj Gori, 391 u Makedoniji, dok je unutar Kosova raseljeno 16.357 osoba.

Registracija raseljenih sa Kosova do 18.maja

Takođe, prema podacima kancelarije UNHCR-a na Kosovu, u Srbiji je raseljeno 72.000 osoba koji se nisu mogli vratiti na Kosovu, dok je od 2000. do 2018. godine na Kosovo vraćeno 11.841 osoba.

Kancelarija UNHCR-a ocenjuje da "broj dobrovoljnih povrataka ostaje nedovoljan i da ima trend smanjenja od godine do godine".

Prema poslednjem popisu stanovništva koji je održan 1991. godine i koji su vodile srpske vlasti, na Kosovu je pre rata bilo 198.000 Srba i pripadnika ostalih manjina, dok je 2017. godine na biračkim spiskovima na Kosovu bilo 105.292 osoba koje su glasale za izbore u Srbiji.

Po podacima kancelarije za zajednice pri kabinetu premijera Kosova broj Srba na Kosovu iznosi šest odsto ukupnog broja stanovnika Kosova, odnosno 114.000.

KANCELARIJA ZA KOSMET: FALSIFIKAT IZ UN

"Međunarodne organizacije čiji je posao da olakšaju povratak interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije na njihova predratna ognjišta zakazale su u svakom smislu, i nema te falsifikovane statistike i metodologije kojom se ta činjenica može prikriti", saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, povodom statistike raseljenih prezetnovane iz Prištine.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da, kada upozorava na nerešeno pitanje interno raseljenih lica iz naše južne pokrajine, služi se jedinim relevantnim, zvaničnim podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Komesarijat je marta 2000. godine, u saradnji sa Visokim komesarijatom Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), organizovao popis interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, kada je registrovano 187.129 lica, a u periodu od 2000. do 2005. godine sa Kosova i Metohije došlo je još više od 20.000 lica.

Broj interno raseljenih sa Kosova i Metohije u centralnoj Srbiji je krajem 2005. godine dakle bio 209.021, što nas, kada uračunamo interno raseljene privremeno smeštene na samom Kosovu i Metohiji u sredinama sa srpskom većinom, dovodi do broja koji premašuje 220.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije koje je Republika Srbija zbrinula.

Trenutan broj interno raseljenih sa Kosova i Metohije na teritoriji centralne Srbije je, prema evidenciji Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, 201.047 lica.

Povezano

Sve vesti