MONDO/Tanjug

Tramp produžio sankcije!

Autor:

Iako je nedavno rekao da Severna Koreja "ne predstavlja pretnju", sada je doneo uredbu koja priča drugu priču!

Američki predsednik Donald Trump produžio je sankcije Severnoj Koreji za još godinu dana, navodeći da nuklearno oruže te zemlje i dalje predstavlja "vanrednu pretnju", a to je učinio samo deset dana pošto je rekao da iz Pjongjanga više nema opasnosti, javio je AP.

U uredbi Trampa se navodi da postojanje i opasnost širenja fisionog materijala upotrebljivog za oružje na Korejskom poluostrvu, te postupci i politika vlade Severne Koreje i dalje predstavljaju vanrednu pretnju nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici, ekonomiji Sjedinjenih Država.

Sankcije Severnoj Koreji, koje su na snazi od 2008, obnavljaju se izvršnom uredbom.

Nakon sastanka sa severnokorejskim liderom Kim Džong unom u Singapuru 12. juna, Tramp je rekao da će sankcije biti ukinute tek kada Pjongjang ostvari napredak u denuklearizaciji.

Međutim, dan nakon sastanka s Kimom, 13. juna, Tramp je na Tviteru napisao da se svako danas može osećati sigurnije i da više nema nuklearne pretnje Severne Koreje.

Trampova uredba o produženju sankcija se poklopila s objavom američkog ministarstva odbrane o otkazivanju vojnih vežbi s Južnom Korejom na neodređeno vreme.

Povezano

Sve vesti